Rețeta de clătite cu lapte și vanilie. Va fi festin!
![Rețeta de clătite cu lapte și vanilie. Va fi festin!](https://retetesivedete.ro/wp-content/uploads/2025/02/clatite-11.jpg)
Clătite moi, pufoase și fragede? Nimic mai simplu, dacă veți folosi această rețetă cu adevărat extraordinară. Va fi un adevărat festin.
Pentru a pregăti clătitele care să vă meargă la suflet, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 250 ml lapte, 250 ml apă minerală, 2 ouă, 200 g făină, un praf de sare, 1 linguriță cu esență de vanilie.
Bateți ouăle cu puțină sare într-un vas încăpător. Adăugați laptele și esența de vanilie, continuați să mixați, apoi puneți apa minerală. Încorporați apoi făina, puțin câte puțin, mixând în continuare, pentru ca aluatul să nu facă cocoloașe.
La final, trebuie să obțineți un aluat de consistența smântânii lichide. Luați o tigaie antiaderentă și ungeți cu puțin ulei, apoi turnați un polonic din aluat și distribuiți uniform în tigaie. Clătita se coace la foc mediu până se coace, apoi se întoarce pe cealaltă parte. Se repetă procesul, până când se termină tot aluatul. Se pot umple cu gem, ciocolată sau fructe, după preferințe.
Clătitele, cel mai iubit desert din toată lumea, datează, potrivit specialiștilor, din epoca neolitică. Cu 10.000 de ani î.Hr., strămoșii noștri coceau pe pietrele fierbinți un amestec creat din semințe și apă, rezultatul final fiind o pâine asemănătoare cu turtele din ziua de azi.
Grecii au amestecat pâinea cu miere și ulei, rezultând strămoșii clătitelor de azi. În lucrarea sa „Deipnosophistaí”, cronicarul grec Athenaeus a povestit și cum se pregăteau clătitele în acea perioadă. Compoziția era obținută din 500 g făină, 60 ml de vin alb, 60 de ml de lapte acru și jumătate de linguriță de sare.
Clătita era rumenită pe ambele părți și se servea caldă, dimineața. Pentru un gust senzațional, se asezonau cu miere, semințe de susan și brânză. Primele rețete scrise pentru clătite au fost introduse în cărțile de bucate cu rețete culinare în anul 1943.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook