Simona Ionescu / Redactor Șef

Clătitele turcești, revelația anului 2025. O rețetă simplă, dar foarte gustoasă

Clătitele turcești, revelația anului 2025. O rețetă simplă, dar foarte gustoasă
Îndrăgostiții de clătite trebuie neapărat să le guste și pe cele turcești, pentru că sunt senzaționale! Ce ingredient „secret” se ascunde în rețeta gospodinelor.

Clătitele turcești sunt diferite de cele occidentale prin adaosul de drojdie uscată. Cine gustă odată această rețetă, nu o va uita niciodată.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti minunatele clătite turcești, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 600 g făină, 15 g sare, 1 lingură cu drojdie uscată, 1 linguriță cu zahăr, 700 g apă caldă, 200 g unt.

Mod de preparare

Se cerne făina și se adaugă într-un castron mare, împreună cu sarea. Într-un alt castron, mai mic, se amestecă drojdia uscată și zahărul cu puțină apă caldă și se lasă aproximativ 10 minute. Adăugați drojdia cu apa peste făină și amestecați bine până se transformă totul într-o pastă. Lăsați să stea, acoperită, la loc cald, timp de o oră.

Clătitele turcești se consumă fie cu dulceață sau gem, fie cu brânză feta

Clătitele turcești, revelația anului 2025. O rețetă simplă, dar spectaculoasă
Clătite turcești, o minune în farfurie. Sursă foto: food52.com

Încingeți puneți unt în tigaie și adăugați din aluatul de clătite. Va dura mai mult să se gătească decât o clătită occidentală, trebuie să așteptați să apară bule. Când bulele se sparg, întoarceți clătitele pe cealaltă parte și gătiți-le pentru încă câteva minute.

Ungeți cu puțin unt pe fiecare parte, după ce o scoateți din tigaie. Puneți clătitele una peste alta pentru a le menține calde și serviți cu umplutura dorită. Clătitele turcești se consumă sunt extraordinare atât cu gemuri sau marmelade, dar și cu brânză feta și nuci zdrobite.

Când a apărut prima clătită în lume

Clătitele au câteva repere diferite în călătoria lor în istorie. Arheologii au descoperit dovezi ale unor unelte de măcinat făină și ferigi de acum 30.000 de ani. Amestecul obținut ar fi fost apoi amestecat cu apă și copt pe pietre fierbinți.

În anul 600 î.Hr. un poet a vorbit despre clătitele calde îndulcite cu miere din Grecia Antică. Elizabethienii din secolul al XVI-lea mâncau clătite aromate cu mirodenii, apă de trandafiri, sherry și mere. Secolul al XVIII-lea oferă Americii prima carte de bucate americană: „Amelia Simmons’s American Cookery” cu două rețete de clătite.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri