Turta dulce a devenit desertul tradițional din bucătăriile multor țări, în perioada sărbătorilor de iarnă. Rețetele de turtă dulce sunt asemănătoare, doar diferă modul de prezentare: sub formă de biscuiți, sub formă de biluțe, sub formă de chec, sau ca în rețeta noastră de de turtă dulce la tavă cu sirop de zahăr ars.
Este o rețetă mai ușor de preparat, pentru atunci când nu avem timp de migălit la celebrele turte dulci glazurate, sau la biscuiții din turtă dulce decorați, iar dorul de gustul copilăriei ne apasă și nu vrem să trecem peste sărbători fără a avea pe platoul cu prăjituri celebrul desert tradițional.
Ingrediente pentru turtă dulce (o tavă de 20/30 cm)
400 gr făină tip 000, 2 ouă mari sau 4 ouă medii, 250 ml lapte, 200 gr zahăr, 150 gr unt, ½ linguriță bicarbonat, ½ linguriță praf de copt, 1 linguriță condimente pentru turtă dulce (scorțișoară, nucșoară, anason stelat, cuișoare, ghimbir, piper, cardamon), 1 varf linguriță de sare
Mod de preparare
Luăm un vas cu pereți dubli, punem la caramelizat 100 gr de zahăr și amestecăm intens pentru a nu se arde și pentru a obține o culoare plăcută, ca a chihlimbarului. În alt vas, punem laptele la fiert.
Când zahărul s-a topit, adăugăm laptele fierbinte și amestecăm cu grijă pentru a nu ne arde vaporii care se formează. Amestecăm până se topește zahărul solidificat la contactul cu laptele. Apoi adăugăm condimentele și restul de zahăr și din nou lăsăm siropul să fiarbă până la topirea zahărului.
Punem jumătate din cantitatea de făină într-un vas și o amestecăm cu siropul de zahăr ars, fierbinte. Amestecăm intens pentru omogenizare și lăsăm compoziția să se răcească.
Între timp, mixăm untul moale, adăugăm ouăle bătute bine cu un praf de sare și încorporăm restul de făină amestecată cu praful de copt și bicarbonatul. Amestecăm cele două compoziții și vom obține un aluat ceva mai consistent decât un aluat de chec clasic. Întindem aluatul rezultat în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coacem turta dulce la tavă cu sirop de zahăr ars pentru 30 de minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade. O lăsăm să se răcească, apoi o putem porționa și servi alături de cei dragi.
Sursa: Chefi la cuțite
Pastramă de porc afumată. Ce condimente se folosesc
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook