Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă de uns sufletul: Mâncare de cartofi noi

Rețetă de uns sufletul: Mâncare de cartofi noi
Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine, cartoful are majuscule de câte ori mă gândesc la ceva bun de pus în farfurie.

Îmi aduc aminte cât așteptam, în vremea copilăriei mele, să se facă primii cartofi noi de pe „ogoraș”, loc anume însărcinat în economia gospodăriei pentru straturile cu salată, morcovi, ceapă, pătrunjel, căpșune și rândurile cu cartofi noi. Ce gust bun aveau bilele acelea mici, galbene, scoase din pământ, spălate bine și puse la fiert, apoi înghițite cu sare și ori puțin caș sau urdă proaspătă, ori lapte prins. A doua porție de cartofi de după cei fierți erau, în mod obligatoriu, încununați în felul favorit al casei: mâncarea de cartofi. Simplă, sățioasă, versatilă, că poți să o mănânci ca atare, caldă, rece, cu salată, cu brânzeturi, cu murături, lângă o friptură sau tocană. Și să o duci de prânzișor pe imaș, bunicului aflat la coasă … ce vremuri pline de amintiri frumoase! Așa că înțelegeți de ce mâncarea de cartofi noi mă unge pe suflet!

Ingrediente pentru mâncare de cartofi noi:

  • 1 kg de cartofi noi
  • 1 ceapă medie
  • 1 felie de ardei
  • 1 morcov mic
  • 1 linguriță boia dulce
  • sare, piper, ulei
  • verdeață, după preferință

Mod de preparare:

Se curăță și se spală, apoi se taie legumele astfel: ceapa și felia de ardei mărunt, morcovul feliuțe. Se pun la călit, în ulei, într-un vas cu capac, la foc mic. Între timp, se spală cartofii, se curăță de coajă, se taie felii potrivite. Se mai aruncă, din când în când, un ochi către cratița în care se călesc ceapa, morcovul și ardeiul, se amestecă dacă e necesar, să nu se prindă. Când aceste ceapa s-a înmuiat și morcovul a prins o frumoasă culoare aurie, se adaugă lingurița de boia dulce și se amestecă. Apoi, se adaugă feliile de cartofi și apă cât să le cuprindă. Se adaugă sare și piper după gust. Se fierbe la foc mediu. Când cartofii sunt moi și sosul a scăzut, se drege de gust și se poate adăuga verdeață tocată după gust.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre