Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă de varză acră cu sos de roșii și ciuperci

Rețetă de varză acră cu sos de roșii și ciuperci
Varza acră este unul dintre alimentele de bază din sezonul rece. Dar poate v-au mai rămas niște verze în butoi, și ar fi păcat să le aruncați. Varza acră se poate prepara în multe combinații.

Varza acră călită este o mâncare mult îndrăgită de români, însă este foarte gustoasă și în diferite combinații, una dintre ele fiind chiar rețeta de față: Varză acră cu sos de roșii și ciuperci. Varza acră se combină foarte bine, în timpul gătirii cu diverse legume cum ar fi: ardeii, morcovii, roșiile, dar și cartofii. O porție de varză călită merge de minune cu o porție de piure de cartofi, așa cum se obișnuiește în bucătăria austriacă.

Însă combinația de varză cu ciuperci, este una inedită, dar tare gustoasă. Pentru un plus de gust și aromă deosebită se adaugă și câțiva căței de usturoi.

Ingrediente pentru Rețetă de varză acră cu sos de roșii și ciuperci

1 kg varză acră, scursă

500 gr ciuperci champignon albe și brune

2 cepe

3-4 căței de usturoi

250 gr pastă de roșii

piper și boia de ardei afumată

1 crenguță de cimbru

1 fir de mărar uscat cu floarea din dotare

2 foi de dafin

Mod de preparare

Mai întâi se toacă varza acră fideluță și se ține în apă rece 15-20 de minute, în funcție de cât de sărată și de acră este.  Pentru a toca varza acră fideluță, sau în franjuri uniforme se desfac foile de la varză, se pun una peste alta și se formează rulouri. Apoi se taie rulourile în fâșii aproximativ egale. Este o metodă deprinsă de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani. După ce am ținut varza la desărat, o punem într-o sită să se scurgă și ne ocupăm de restul ingredientelor.

Curățăm și tocăm ceapa și ustuoiul și le punem la călit în ulei încins. Oprim un cățel de usturoi pentru mai târziu. Când ceapa își schimbă culoarea, adăugăm ciupercile feliate. Le amestecăm bine cu ceapa și le lăsăm să se prepara, mai întâi la foc iute până își lasă sucul, apoi cu intensitatea focului redusă, până sunt bine pătrunse.

Adăugăm pasta de roșii și mai fierbem ingredientele pentru câteva minute, după care adăugăm varza acră bine scursă și două foi de dafin. Amestecăm varza cu ingredientele, pe foc, 8-10 minute, după care îndepărtăm foile de dafin. Acestea își lasă savoarea în doar câteva minute. În schimb, gătite timp îndelungat devin amare și influențează în mod neplăcut gustul preparatelor.

Pregătim un vas termorezistent la baza căruia punem 2 crenguțe de cimbru și firul de mărar uscat. Adăugăm ingredientele din vasul de pe foc și le dăm la cuptor pentru aproximativ o oră, la foc mic spre mediu. Spre final de gătire mai adăugăm un cățel de usturoi răzuit.  Este chiar delicioasă această mâncare de varză acră cu sos de roșii și ciuperci, merge de minune servită cu mămăliguță și o lingură de smântână!

Sursa: Chefi la cuțite

Spaghete din legume cu sos pesto de avocado

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre