Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta originală de pandişpan cu lămâie. Prăjitura a fost inventată de un comis-voiajor, iar istoria ei e fascinantă

Rețeta originală de pandişpan cu lămâie. Prăjitura a fost inventată de un comis-voiajor, iar istoria ei e fascinantă
Dacă la alte preparate nu știm cu precizie „data nașterii”, în cazul acestei prăjituri avem date concrete care ne arată că a fost inventată în anul 1927.

Henry Baker, un comis voiajor din domeniul asigurărilor, s-a gândit că ar putea crea o prăjitură mult mai pufoasă decât orice se gătea pe atunci. El a început să experimenteze cu ingredientele, iar în 1927 a descoperit combinaţia perfectă şi metoda de a produce textura vaporoasă la care visa. El a inventat, practic, un pandișpan cu lămâie.

Vânzătorul de asigurări devenit patiser și-a oferit serviciile restaurantului Brown Derby din Los Angeles, care se ocupa de alimentația elitei de la Hollywood. Până în 1947, Baker a fost singura persoană care a pregătit pandișpan cu lămâie. Combinația și metoda secretă a fostului comis voiajor de asigurări se bazau pe ceea ce brutarii și bucătarii știau deja: un agent de fermentare. În anul 1947, Baker și-a vândut rețeta către General Mills pentru o sumă nedeclarată.

Restul este istorie în materie de panificație. Potrivit General Mills, care a făcut senzație când a publicat rețeta în numărul din mai 1948 al revistei Better Homes and Gardens, prăjitura inventată în 1927 a fost prima prăjitură nouă apărută în ultimii 100 de ani.

Rețeta originală de pandișpan de lămâie a lui Harry Baker

Aceasta e o prăjitură pe bază de zahăr, ouă și grăsime vegetală. Crema de tartru este un ingredient pudră utilizat în multe rețete pentru a stabiliza albusul de ou, acționează ca un agent acid sau împiedică cristalizarea zahărului. Poate fi înlocuit cu aceeași cantitate de suc de lămâie sau oțet alb.

Ingrediente pentru pandișpan cu lămâie

2 căni de făină

1-1/2 căni de zahăr

3 lingurițe de praf de copt

1 linguriță de sare

1/2 cană de ulei vegetal

7 gălbenușuri de ou

3/4 cană de apă rece

2 lingurițe de coajă de lămâie

2 lingurițe de extract de vanilie

7 albușuri de ou; bătute

1/2 linguriță de cremă de tartru

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 160° C. Amestecați făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un castron. Faceți o fântână în centru și adăugați în ordine: uleiul vegetal, gălbenușurile de ou, apa, coaja de lămâie și extractul de vanilie. Bateți cu o lingură până la omogenizare. Într-un alt castron, bateți albușurile cu crema de tartru până când se formează vârfuri tari.Se toarnă treptat amestecul de făină și gălbenușuri de ou peste albușul bătut și se amestecă ușor cele două amestecuri pentru a forma aluatul de tort.

Turnați aluatul pentru prăjituri într-o în forma dorită. Se coace timp de aproximativ 1-1/4 ore într-un cuptor la 160 de grade, până când partea de sus a prăjiturii se ridică la loc atunci când este ușor atinsă. Se răstoarnă tava de tort și se lasă tortul să atârne în timp ce se răcește. Când pandișpanul cu lămâie este rece, se scoate din tavă și se servește ca atare, pudrat cu zahăr sau se acoperă cu glazura cu cremă de unt și lămâie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre