Ardeiul iute este o sursă de sănătate care susţine buna funcţionare a pancreasului şi a plămânilor. La rândul său, ceapa ne ajută să combatem infecțiile tractului respirator, poate întări sistemul imunitar și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Rețete indite: dulceață de ardei iuți
Ardeii iuți ajută la curăţarea arterelor şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului şi a trigliceridelor. Pe parcursul anilor, s-a constatat faptul că la persoanele care obişnuiau să consume dulceață de ardei iute nu s-au înregistrat problemele cardiace, accidentele vasculare cerebrale sau chiar embolie pulmonară. În plus, ajută la îmbunătăţirea memoriei, ameliorarea sinusurilor şi la eliminarea surplusului de kilograme.
Ingrediente
- 500g ardei iuți
- 500g zahăr
- 500ml oțet de vin
- 3 ardei kapia (gogoșari)
- 1 anason stelat
- 1/2 linguriță sare.
Mod de preparare
Ardeii iuți se spală bine și se scurg de apă. Pentru tăiere aveți nevoie de cel puțin două perechi de mănuși chirurgicale deoarece o singură pereche nu protejează suficient.
Ardeii iuți se curață de cotoare, semințe și fășiile albe din interior. Cu un cuțit bine ascuțit se taie mărunt.
Ardeii kapia (gogoșari) se taie bucăți și se dau la robot până se obține o pastă.
Într-o oală de inox cu fund dublu se pune zahărul și oțetul la fiert. Pregătiți-vă de un miros înțepător în bucătărie. Lăsăm compoziția să fiarbă circa 5 minute și apoi adăugăm ardeii iuți, pasta de ardei kapia, anasonul și sarea.
Dulceața se fierbe până se leagă. Nu durează foarte mult deoarece cantitatea este mică, așa că stați cu ochii pe oală. Această dulceață se comportă la fel că orice dulceață din fructe.
Pregătiți borcanele mici spălate și bine uscate, sterilizate la cuptor).
Turnați compoziția în borcane, închideți bine, etichetați.
Dulceață de ceapă
Încercați și dulceața de ceapă ro;ie pe care o veți mânca cu poftă cu friptură de pui, vânat, fcăței, brânzeturi cu gusturi bine definite. Așa fac englezii din vremuri străvechi.
Ingrediente
- 600g ceapă roșie (curățată)
- 350 g zahăr
- 300 ml vin demisec roșu
- 50 ml oțet balsamic
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță sare
- câte 1/ 2 linguriță de nucșoară, scorțișoară, cuișoare (măcinate).
Mod de preparare
Ceapa se curată, se taie în sferturi și acestea iar în două.
Într-o oală cu fundul dublu punem uleiul și 4-5 linguri de zahăr. Punem la foc mic și amestecăm până zahărul capătă o culoare gălbuie, semn că începe să se caramelizeze. Durează maxim 5minute.
Turnam ceapa și amestecăm totul ușor. Când ceapa devine ușor sticloasă, turnăm vinul, zahărul rămas, sarea, oțetul și condimentele.
Compoziția formată se lasă la foc mic circa 40 de minute. Se amestecă din când în când și procedăm ca la o dulceață obișnuită, adică observăm dacă s-a legat siropul.
Când este gata, o turnăm în borcane mici, spălate, uscate și sterilizate.
Dulceața de ceapă roșie este perfectă alături de o friptură suculentă, brânzeturi, humus sau fasole bătută.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook