Simona Ionescu / Redactor Șef

Ruladă de spanac cu brânză. Rețetă

Ruladă de spanac cu brânză. Rețetă
Această ruladă de spanac cu cremă de brânză este foarte gustoasă și aspectuoasă. Încercați această rețetă și nu veți regreta.

Ruladă de spanac cu brânză este o ruladă verde foarte pufoasă, de culoare vie și umplutură la alegere. Ea poate fi umplută cu diferite creme pe bază de brânză (cream cheese, cremă din brânză de vaci, cremă din ricotta sau urdă) și felii subțiri de șuncă presată (jambon), somon afumat sau baghete de ardei grași colorați. 

Primăvara puteți folosi și frunze fragede de urzici sau o combinație de spanac cu urzici. Usturoiul vechi poate fi înlocuit cu leurdă sau usturoi verde. Ce arome grozave au acestea! Această ruladă de spanac trebuie să aibă blatul moale și pufos! De aceea se face un sos Bechamel și se separă ouăle (albușurile se bat spumă). Albușul bine bătut este un agent natural de afânare care substituie cu brio praful de copt. Dacă am bate ouăle întregi rulada ar ieși îndesată și aspră, ca o mochetă sau o coală de gazon sintetic – și nu ne dorim așa ceva!

Ingrediente ruladă de spanac cu brânză:

Pentru foaia ruladă 

130 g făină

100 g unt gras cu min. 80% grasime

500 ml lapte

sare, piper macinat

4 ouă mari (de peste 70 g) sau 5 mai mici (de 55-60 g) separate albusurile de galbenusuri

300 g spanac proaspăt sau 200 g spanac congelat sau mix cu urzici

1-2 căței de usturoi sau câteva fire de usturoi verde, o mâna de leurdă

sare, piper, puțină zeamă de lămâie

Umplutura:

400 g cremă de brânză (Philadelphia, Almette sau similare)

4-6 felii de șuncă presată, jambon sau prosciutto

sau 4-6 felii de somon afumat

sau ardei colorați, castravete, usturoi

Mod de preparare: 

Într-o oală se pun untul, făina și sarea și se lasă să sfârâie un pic la foc mic. NU trebuie să se coloreze! Trebuie amestecat constant în oală. Apoi se toarnă treptat laptele și se amestecă viguros pentru desfacerea cocoloașelor. Se continua cu diluarea sosului până ce este incorporat tot laptele. Se lucrează la foc mic/mediu și se amestecă constant. El trebuie să fiarbă încet cca. 5 minute. Sosul acesta ies mai gros decât un Bechamel obișnuit pentru că urmează a fi diluat cu ouă și spanac. Sosul alb se lasă deoparte la răcorit cca. 30 de minute. Se mai amestecă ocazional ca să nu formeze pojghiță la suprafață.

Spanacul poate fi proaspăt sau congelat. Cel proaspăt se opărește 30 de secunde într-o oala în care fierbe apă. Apoi se trece prin jet de apă rece (ca să se oprească procesul de fierbere) și se pune la scurs într-o strecorătoare. Dacă folosiți spanac congelat trebuie să știți că și acesta trebuie dezghețat și scurs bine.

Frunzele opărite, răcite și scurse de spanac sau urzici se procesează cu blenderul sau cu procesorul cu cuțite până se obține o pastă fină. Tot acum se pun cei 1-2 căței de usturoi zdrobiți, sare, piper și un pic de zeamă de lămâie (1/2 de linguriță). Lămâia va păstra culoarea verde-viu a ruladei. Dacă folosiți usturoi verde și/sau leurdă tot acum ar trebui puse și ele și mixate bine.

Se pune cuptorul la încins la 180 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Gălbenușurile se amestecă (mixează) cu sosul alb răcorit – dacă aceste este fierbinte ele se vor coagula! Se adaugă apoi piureul de spanac procesat.

Se separă ouăle iar albușurile se bat separat spumă tare cu un praf de sare. Aceasta se incorporează delicat cu spatula în compoziția verde de mai sus.

Se tapetează tava (30x40cm) cu hârtie de copt și se toarnă compoziția în ea. Se nivelează delicat cu spatula.

Tava se dă la cuptor preîncins la 180 C. Această ruladă cu spanac se coace timp de 25-30 de minute. Nu se deschide ușa cuptorului în primele 15 minute! Dacă doriți puteți întoarce tava după 15 minute pentru ca foaia să se coacă uniform.

Cum se face rulada propriu zisă

Foaia fierbinte se rulează imediat în hârtia de copt din tavă (încă nu se dezlipește de ea): por și simplu se începe de la o latură lungă (de 40 cm) și se înfășoară lejer cu tot cu hârtia de copt. Se lasă la răcorit 30 de minute pe un grilaj de bucătărie.

Rulada răcorită se defășoară cu grijă, se așază pe fundul tăvii și se acoperă cu o coală curată de hârtie de copt. Apoi se întoarce totul cu o mișcare hotărâtă. Dorim ca suprafața verde frumoasă a ruladei să fie spre exterior.

Foaia verde cu spanac se poate unge cu cremă de brânză simplă (cream cheese) sau cu un mix de brânză cu ardei grași colorați, castravete și usturoi. Rulada umplută se înfășoară cu grijă ajutându-ne de hârtia de copt. Aceasta se poate păstra la frigider învelită în hârtie. O puteți și împărți în 2 ca să încapă mai bine.

Foto: Facebook

Rețetă de salată de ouă cu maioneză și ceapă. Un mod bun de a consuma ouăle rămase de la Paște

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre