Simona Ionescu / Redactor Șef

Şah Hai Mas-ul, cea mai celebră mâncare a romilor. Rețeta datează din vechime

Şah Hai Mas-ul, cea mai celebră mâncare a romilor. Rețeta datează din vechime
În topul celor mai gustoase mâncăruri tradiționale, Șah Hai Mas-ul romilor ocupă un loc importat. Rețeta e ușor de făcut. Adăugăm și o altă rețetă despre tradiționala plăcintă cu brânză a romilor.

Șah Hai Mas-ul, preparatul cel mai cunoscut al romilor, este cu adevărat un deliciu. Se consumă mai mult iarna după rețeta celor mai bune gospodine.

Ingredientele necesare

Șah Hai Mas-ul provine din perioadele străvechi, în care romii se mutau cu corturile dintr-o localitate în alta. Preparatul este delicios și foarte consistent.

Pentru a pregăti o mâncare așa cum scrie la carte, aveți nevoie de următoarele ingrediente: un ciolan de porc, două aripi de curcan, o ceapă, un morcov, câteva linguri de ghiveci de legume, 300 g varză murată, 200 g varză dulce, orez.

Mod de preparare

Potrivit informațiilor oferite de partidaromilor.ro, începeți prin a pune la fiert trei litri de apă într-un vas mare, iar când clocotește puneți un ciolan mare de porc și două aripi de curcan. Într-un alt vas, tăiați o ceapă și un morcov și puneți la călit în puțin ulei.

Adăugați câteva linguri cu ghiveci de legume în oala în care fierbe carnea, apoi adăugați morcovul și ceapa călită. De asemenea, puneți și 300 g varză murată şi 200 g varză dulce tăiată fideluţă. Lăsați să fiarbă zece minute, apoi puneți și 150 g orez. Se lasă până când toate produsele sunt fierte, iar mâncarea a scăzut. La final, puneți 2-3 foi de dafin și puțin cimbru.

Săviac, delicioasa plăcintă cu brânză

Femeile rome sunt renumite și pentru o extraordinară plăcintă cu brânză telemea, care poartă numele de săviac. Ingredientele necesare sunt făină, apă călduță, sare grunjoasă, 7 ouă, brânză telemea veche, nu foarte sărată, 100 g zahăr.

Mod de preparare

Luați un vas mai mare și mai larg și puneți făină, apoi un litru de apă călduță în care ați adăugat puțină sare grunjoasă. Frământați bine până obțineți un aluat consistent. Acoperiți cu un prosop și lăsați zece minute. Amestecați ouăle cu telemeaua dată pe răzătoare și 100 g zahăr. Întindeți mai multe foi de aluat. Puneți în tavă o foaie, apoi umplutura și tot așa până la final. De câte ori puneți umplutura cu brânză, adăugați și puțin ulei. Deasupra ungeți cu gălbenuș de ou și înțepați cu furculița. Introduceți la cuptor pentru o jumătate de oră.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri