A prepara șarlotă cu mere este simplu, iar rezultatul este o prăjitură care arată bine și are un gust extraordinar de aromat. Rețeta nu este deloc complicată, iar ingredientele sunt la îndemână. Probabil că multe gospodine le au deja în bucătărie.
La origine un fel de budincă de pâine, șarlota este o prezență constantă în rețetarele bucătăreselor. Interesant la această rețetă de șarlotă cu mere este că toate ingredientele se amestecă împreună, urmând anumiți pași, iar în timpul coacerii ele se așază aspectuos. În plus, este o prăjitură care se taie cu cuțitul, nu curge precum o cremă.
Ingrediente pentru șarlota cu mere
– 1 kg mere
– 200 g zahăr
– 200 g făină
– 4 ouă
– 1 pachet praf de copt
– 1 pachet vanilină sau jumătate de baton de vanilie (pentru aromă mai puternică)
– 100 ml ulei
– 1 cană lapte
– 1 praf de sare
– praf de scorțișoară (opțional)
Mod de preparare
Curățați merele de coajă și de sâmburi, apoi tăiați-le felii subțiri. Puneți-le într-un bol și adăugați deasupra lor 100 g zahăr. Lăsați-le să stea câteva minute pentru a-și lăsa sucul.
Separat, în alt bol, bateți bine ouăle folosind restul de zahăr (100 g) până devin spumoase și zahărul se topește. Pentru a vă simplifica munca, folosiți un mixer de bucătărie. Adăugați uleiul și laptele, treptat, amestecând bine pentru a le încorpora.
Cerneți făina împreună cu praful de copt și sarea peste amestecul de ouă. Amestecați totul cu o spatulă sau un tel, până obțineți o compoziție omogenă. În aceeași compoziție încorporați și vanilia sau vanilina. Dacă folosiți baton de vanilie, crestați-l și extrageți, apăsând cu un cuțit, miezul.
După ce aluatul – budincă este gata preparat, adăugați merele în aluat și amestecați ușor pentru a le încorpora.
Scorțișoara o puteți încorpora tot acum sau puteți presăra cu ea prăjitura înainte de a o da la cuptor.
Pregătiți o tavă tapetată cu hârtie de copt, ideal o formă de tort cu pereți detașabili. Dacă nu dispuneți de aceasta, puteți opta pentru varianta clasică: ungeți o tavă cu ulei, unt sau margarină și tapetați-o cu făină. Turnați apoi amestecul în tavă și coaceți șarlota cu mere în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de aproximativ 40 – 45 de minute, până când prăjitura devine aurie și trece testul cu scobitoarea.
Lăsați să se răcească înainte de a servi prăjitura.
Sursa: Facebook / Rețete de casă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook