Sucul din petale de trandafiri mai este numit și limonadă de trandafiri sau trandafirată. Se prepară în mod similar cu socata.
Suc de trandafiri. Rețeta
Suc de trandafiri sau trandafirată se prepară din trandafiri de Damasc. Se face în mod similar cu socata, petale din flori de trandafiri în loc de flori de soc.
Cei mai buni trandafiri sunt cei de Damasc, foarte parfumați. Acești trandafiri comestibili se recunosc după culoarea roz intens și după corola extrem de bogată. Pentru orice preparat este important să fie curățați migălos, fără să rupem petalele.
Ingrediente
- 8-9 litri de apă (cât încape într-un borcan de 10 litri)
- 150-200 grame de petale de trandafiri pentru dulceață (Rosa Damascena)
- 1 kilogram de zahăr
- 2 lămâi mari
- 100 ml de oțet
- 2-3 linguri de miere – opțional
În cazul în care nu doriți să faceți o cantitate atât de mare ori nu aveți suficiente petale, cantitățile se diminuează, dar se respectă proporțiile.
Mod de preparare
- Spălăm petalele de trandafiri și apoi le punem la scurs într-o strecurătoare.
- Punem petalele de trandafiri, zahărul/mierea, lămâile spălate și tăiate felii și oțetul în borcan.
- Adăugăm apa până umplem borcanul.
- Acoperim cu o farfurie și lăsăm borcanul într-un loc ferit de soare.
- Timp de 3 zile amestecăm în el, de 2-3 ori pe zi, cu o lingură mare de lemn.
- După 3 zile separam sucul și îl punem în sticle (de preferat din sticlă).
- Punem dopurile și ducem sucul în cămară, în loc răcoros și întunecos.
- Lăsăm la fermentat o săptămână, timp în care sucul se acidulează.
Sirop de trandafiri. Rețeta
Trandafirii se spală cu atenție, apoi se scutură și se desfac petalele cu grijă să nu se rupă.
Ingrediente
- 160 g petale de trandafiri (10-12 flori mari)
- 500 g zahăr
- 600 ml apă
- zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare
- Petalele se pun într-o oală cu 600 ml apă și se pun la fiert la foc mic, pentru 5 minute. În acest timp petalele se albesc aproape complet. Culoarea și aroma lor au trecut în apa în care au fiert.
- Strecurăm lichidul, iar petalele se storc bine. Nu le aruncăm pentru că mai avem nevoie de ele.
- În lichidul rămas, se pune zahărul și zeama de lămâie. Se pune din nou pe foc pentru circa 10 minute, până se îngroașă. Se stinge focul și se pun petalele. Punem capac și se lasă așa la odihnit peste noapte.
- A doua zi, punem oala pe foc și mai dam un singur clocot. Se strecoară totul printr-o sită. Siropul se pune cu pâlnia în sticle sterilizate, care se închid ermetic cu capace sau dopuri.
Adevăratul rahat turcesc este cel cu aromă de trandafiri. Rețeta
Cum se prepară dulceața de trandafiri
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook