Simona Ionescu / Redactor Șef

Super rețetă: Chifle delicioase, fără frământare. Pline însă de ingrediente sănătoase

Super rețetă: Chifle delicioase, fără frământare. Pline însă de ingrediente sănătoase
Cerealele integrale ar trebui să facă parte din dieta zilnică, iar cea mai simplă variantă este să le  includeți în brioșe delicioase pe care să le serviți la micul dejun, la cină sau prânz. Pot fi, de asemenea, și o gustare la îndemână.

Aproape că nu există casă în care să nu se consume pâine, astfel că a o prepara singuri poate fi o idee salutară. Vom pregăti pâine sănătoasă, sub formă de brioșe care nu numai că arată apetisant, dar sunt și un boost de sănătate, date fiind ingredientele pe care le conține rețeta. Aceasta e foarte simplă, nu necesită frământare.

Ingrediente pentru chifle delicioase și sănătoase

– 3 dl de lapte bătut, iaurt, kefir, sana  sau styr ( 1 pahar și jumătate)

– 5 dl apă rece (2 pahare și jumătate)

– 10 g drojdie

– 100 g fructe sau legume rase, de exemplu morcovi.

– 4 dl de fulgi de ovăz (aprox. 125 g)

– 2 dl făină integrală de grâu sau altă făină integrală (poate fi înlocuită și cu 2,5 dl de făină de grâu, dar cea integrală este mai bună ( 1 pahar)

– 1½ linguriță de sare grunjoasă

– 500 g făină de grâu (+- ajustați, aluatul trebuie să fie un pic mai ferm, ca în clipul atașat).

– 2 dl amestec de cereale și semințe, de exemplu semințe de dovleac, semințe de susan sau altele similare (se poate omite) (1 pahar)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arla Danmark🇩🇰 (@arladk)

Mod de preparare

Se pun într-un bol apa, produsul lactat fermentat, drojdia, fructele și/sau legumele rase, fulgii de ovăz, făina integrală și sarea și se amestecă bine. Adăugați făina și bateți bine aluatul cu o lingură – aluatul trebuie să fie umed. Presărați semințele peste aluat. Acoperiți castronul cu un capac sau o pungă și puneți aluatul la frigider peste noapte sau cel puțin 8 ore. A doua zi, porniți cuptorul și așezați o tavă de prăjit să se încălzească în cuptor, pe raftul de jos.

Când cuptorul este încins, înmuiați 1 lingură în apă și formați numărul de chifle de care aveți nevoie, așezând cocoloașe din aluatul moale pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introduceți imediat chiflele în cuptor (altfel se vor prăbuși) și puneți aproximativ 1 dl de apă sau 5 cuburi de gheață în tava de copt fierbinte din partea de jos a cuptorului. Închideți imediat ușa cuptorului pentru ca aburul să rămână în cuptor.

Coaceți chiflele – aburul le face foarte crocante, așa că asigurați-vă că mențineți ușa cuptorului închisă pe tot parcursul procesului de coacere. Transferați chiflele fierbinți pe o tavă de copt și lăsați-le să se răcească. Păstrați restul aluatului pentru a doua zi sau coaceți un alt lot de chifle cu restul de aluat. Timp de coacere 15-20 minute la 250° Celsius.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre