Simona Ionescu / Redactor Șef

Tobă de casă se poate face și la bloc. Uite rețeta!

Tobă de casă se poate face și la bloc. Uite rețeta!
Se găsește și în magazine, dar puteți să o faceți și acasă, chiar dacă stați la bloc. Toba de porc este un preparat aproape nelipsit de pe masa de Sărbători.

Bucatele tradiţionale umplu mesele românilor în perioada Sărbătorilor de iarnă. Toba de casă nu poate să lipsească.

Tobă de casă se poate face și la bloc. Rețeta

Nu este ușor, nici chiar plăcut să lucrezi în bucătărie cu organe de porc. Nu sunt arătoase, dar dacă ați decis să preparați o tobă tradițională să știți că merită!

Ingrediente

  • 2 urechi de porc
  • 2 rinichi de porc
  • o limbă de porc
  • o bucată de muşchi de porc
  • o inimă de porc
  • un stomac de porc
  • 250 de grame de slănină cu carne
  • o jumătate de kilogram de pulpă de porc
  • 4 căţei de usturoi
  • Sare
  • piper măcinat
  • piper boabe
  • foi de dafin.

Mod de preparare

  • Pentru toba de porc tradiţională, făcută în stomac de porc, se curăţă bine stomacul de porc de membrana interioară. Cea mai simplă metodă, şi cea recomandată, este curăţarea cu sare grunjoasă. După ce se freacă bine, se spală şi se lasă o oră în apă cu oţet şi ceapă tăiată felii, pentru neutralizarea mirosului.
  • Scoatem apoi stomacul şi îl clătim bine, potrivit culinar.ro. În cazul în care cumpăraţi stomacul de porc pentru tobă, îl puteţi găsi în măcelării gata curăţat.
  • Punem la fiert urechile, rinichii, limba, inima, muşchiul, slănina şi pulpa de porc, după care se condimentează cu boabele de piper, sare după gust şi foi de dafin.
  • Se lasă pe foc o oră, iar după ce dau în fiert se scot şi se lasă la răcit.
  • Limba se curăţă de pieliţa albă şi se toacă, alături de celelalte măruntaie, în cubuleţe mari.
  • Se amestecă apoi cu usturoiul pisat, sare şi piper măcinat după gust, şi două polonice din zeama în care au fiert.
  • Se umple stomacul cu compoziţia obţinută şi se coase deschizătura, care se prinde bine la capete.
  • Punem din nou la fiert zeama în care au fiert organele, iar când această începe să clocotească se pune toba în oală.
  • Se lasă la fiert 30 de minute, înţepându-se, din când în când, toba cu un ac.
  • Se scoate din zeamă cu o paletă şi se aşează într-un lighean. Punem deasupra tobei un fund de lemn, iar peste el aşezăm o greutate.
  • Lăsăm toba la rece cel puţin până a doua zi.
  • Trebuie păstrată la frigider și consumată în 4-5 zile, dacă e neafumată. Dacă o afumați, toba de casă poate fi păstrată maximum până la 10-12 zile.

Doinița Oancea, dezvăluiri despre relația cu iubitul ei: “Trebuie să fie ceva ieșit din tipare ca să fiu impresionată”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre