Tuslama regală. Rețeta lui Radu Anton Roman

Tuslamaua se mănâncă fierbinte, cu ardei iute, oțet, hrean și țuică. La ”nevoie” și cu mujdei de usturoi.
Pe filieră turcească, i se spunea pe vremuri schembea (tc. ișkembe=„măruntaie”), virtuțile ei fiind certificate și de I.L.Caragiale: „Adevărul e că schembeaua dreasă bine, cu puțin ardei roșu, este, la ocazie, superioară cafelei”.
”Nu știu dacă un român din cincizeci a mâncat sau măcar a mirosit în viața lui o tuslama obișnuită, darmite una regală! Celor născuți după război, cel puțin, nici măcăr cuvântul nu le-a fluturat pe la ureche!”, comenta celebrul scriitor-bucătar Radu Anton Roman.
”La mai toate cârciumile din Muntenia, tuslamaua regală era o mâncare de bază, ca tocănița sau ca mititeii, mai cerută oricum decât ciorba de burtă.
După sovietizarea țării ea dispare din oalele românești, ca și cum ar fi fost o expresie periculoasă a revolutei ere burghezo-moșierești. A lăsat locul fierturilor democratice, mai spălăcite, mai ușurele, dar mult mai puțin temperamentale și consistente.”
”E tot o fiertură, în fond, dar mult mai tare, mai nervoasă! Trebuie mai degrabă «stinsă», calmată, cum se face la aprigele înfruntări de hochei, cu muzică lejeră. Deci nu o tărie v-aș recomanda, ci un vin alb, subțire, cu o tendință demidulce chiar (după cum vedeți, toate canoanele și credințele se-ncearcă și se mai și zdruncină din când în când: să vedem ce râmăne-n picioare).” Rețeta este extrasă din volumul „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”. Ediție răscroită de Radu Anton Roman (Paideia, 2006). Sursa Muzeul Național al Țăranului Român.
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook