Simona Ionescu / Redactor Șef

Zărganul, o comoară culinară și nutritivă din Marea Neagră, demn de a fi inclus în dietă

Zărganul, o comoară culinară și nutritivă din Marea Neagră, demn de a fi inclus în dietă
Cunoscut și sub numele de țipar de mare sau știucă de mare, zărganul, simpaticul pește cu oase verzi, ocolit de multă lume, este o adevărată comoară a Mării Negre. Specialiștii vă spun de ce să-l includeți în dietă.

Apreciat pentru gustul său aromat, textura fină și valoarea nutrițională ridicată, zărganul din Marea Neagră este tot ce-i trebuie organismului să fie sănătos. Includeți acest pește în dietă și vă veți bucura doar de beneficii.

Mai puțin popular ca frații lui preferați de români, zărganul este o adevărată comoară nutritivă a Mării Negre. Trăsătura sa distinctă sunt oasele de un verde aprins, cauzate de prezența biliverdinei, un pigment inofensiv care nu afectează gustul sau calitatea cărnii.

Excelent în sănătatea oaselor

Pește răpitor, zărganul este, potrivit specialiștilor, o alegere excelentă grație beneficiilor sale nutriționale. Specialiștii recomandă consumul său de până la trei ori pe săptămână, datorită impactului pozitiv asupra sănătății cardiovasculare și a sistemului imunitar, îmbunătățirea funcției cognitive și este un suport bun pentru metabolism.

De asemenea, grație vitaminei D, consumul acestui pește joacă un rol în sprijinul sănătății oaselor. Nu în ultimul rând, zărganul conține Omega 3, care are efecte antiinflamatorii, fiind de ajutor în afecțiunile inflamatorii cronice, precum artrita.

Cum poate fi preparat

Carnea zărganului este albă, fragedă și gustoasă, cu o aromă subtilă care se pretează la diverse metode de gătit. Îl puteți pregăti la grătar, la cuptor cu legume și ierburi aromatic, prăjit într-o crustă subțire de făină sau afumat. Pentru a alege un zărgan proaspăt, fiți atenți ca ochii să fie clari, branhiile roșii și pielea lucioasă. Carnea trebuie să fie fermă la atingere și să aibă un miros proaspăt, de mare.

Rețeta de zărgan prăjit în crustă de mălai cu mujdei și mămăligă

Zărganul, o comoară culinară și nutritivă din Marea Neagră, demn de a fi inclus în dietă
Zargan în crustă de mălai cu mămăligă, un deliciu culinar

Puteți pune pe masă un delicios zărgan prăjit în crustă de mălai cu mujdei și mămăligă, pregătit după o rețetă veche. Ingredientele care vă sunt necesare sunt: 1 kg zărgan, 100 g mălai, 50 g făină, 1 linguriță cu sare, 100 ml ulei, 1 lămâie pentru suc și decor.

Pentru mujdei aveți nevoie de 4-5 căței de usturoi, 2 linguri cu smântână, 1 legătură mică cu pătrunjel, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 lingură cu suc de lămâie, sare. Pentru mămăligă: 250 g mălai, apă, sare.

Mod de preparare

Spălați peștele sub jet de apă rece. Tăiați capul, coada și aripioarele, apoi faceți o incizie pe burtă pentru a îndepărta intestinele. Clătiți bine interiorul și exteriorul și tamponați cu un prosop de bucătărie. Tăiați fiecare pește în 2-3 bucăți, în funcție de mărime, pentru a fi mai ușor de prăjit.

Frecați bucățile de zărgan cu sare, atât la exterior, cât și la interior. Lăsați-le să stea 10 minute la temperatura camerei pentru a absorbi sarea. Într-o farfurie adâncă, amestecați mălaiul cu făina și un praf de sare și treceți prin acest amestec fiecare bucată de pește.

Evitați prăjirea excesivă

Puneți ulei într-o tigaie mare la foc mediu spre mare. Când uleiul este fierbinte, așezați bucățile de pește, fără a le aglomera. Prăjiți 2-3 minute pe fiecare parte, până când crusta devine aurie și crocantă. Zărganul se gătește rapid, evitați prăjirea excesivă pentru a preveni uscarea cărnii.

Așezați pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei. Pentru a pregăti mujdeiul, pisați Pisați cățeii de usturoi cu un praf de sare până obțineți o pastă. Amestecați usturoiul cu uleiul de măsline, sucul de lămâie și pătrunjelul tocat. Dacă vreți să fie mai cremos, puneți și smântână.

Cum se prepară mămăliga

Puneți apa cu sare la fiert într-o oală medie. Când apa începe să clocotească, reduceți focul și adăugați mălaiul în ploaie, amestecând continuu cu un tel pentru a preveni formarea cocoloașelor. Fierbeți la foc mic, amestecând ocazional. Mămăliga e gata când se desprinde de marginile oalei. Puneți zarganul pe farfurii, alături de mămăligă și usturoi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *