Simona Ionescu / Redactor Șef

Fă-ți pofta! Iată o rețetă foarte simplă de focaccia

Fă-ți pofta! Iată o rețetă foarte simplă de focaccia
Focaccia este o pâine italiană plată, cu drojdie, coaptă la cuptor, asemănătoare ca stil și textură cu pizza. În unele locuri, se numește pizza bianca.

Cei mai mulți istorici cred că își are originea fie la etruscii din nordul Italiei centrale, înainte de formarea Imperiului Roman, fie în Grecia Antică, la începutul primului mileniu î.Hr. Deși, trebuie spus, o pâine plată nedospită, asemănătoare cu aceasta, se face de mult timp și în tot Orientul Mijlociu.

Rădăcina latină a cuvântului focaccia este „focus” și se referă la gătitul lângă un șemineu sau o vatră. Literalmente, un punct central pentru familie, un loc unde aluatul era copt pe pietre fierbinți, foc și cenușă, arată Delicousitaly.com. Interesant este faptul că foccacia din Sicilia antică se numea „pitu”, o variantă a termenului grecesc „pita” și, mai mult ca sigur, acesta cuvântul care a evoluat în „pizza”.

Cu toate acestea, focaccia nu este pizza și este cu aproximativ 2000 de ani mai veche, un fel de verigă lipsă între pâinea plată tradițională și pizza. Dar, mai presus de toate, este în mod clar italiană. Focaccia se consumă la micul dejun, ca gustare, întotdeauna caldă și ca înlocuitor general al pâinii. Focaccia poate fi servită ca garnitură sau ca pâine pentru sandvișuri și poate avea orice formă. Este un fast-food mediteranean autentic. Iată rețeta prezentată de Cătălina, creatorul digital din spatele contului Lilaliciously.

Ingrediente pentru focaccia

500 gr făină tip 0

7 gr drojdie

450 ml apă călduță

1 linguriță zahăr

sare

ulei de măsline

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Catalina 🍓 (@linaliciously)


Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecați toate Ingredientele cu o lingură de lemn. Puneți puțin ulei de măsline pe deasupra, acoperiți și lăsați la dospit 2 ore la temperatura camerei sau peste noapte la frigider. După ce a dospit, turnați aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperiți și mai lăsați-l 30 minute, respectiv 2 ore, în funcție de cât a stat la dospit prima dată.

Puneți puțin ulei de măsline pe deasupra, ungeți și mâinile și formați găurele cu degetele. Decorați cu usturoi, rozmarin și sare grunjoasă. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius pentru 25-30 minute.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre