Simona Ionescu / Redactor Șef

Gulaș cu cartofi fierți – rețeta nemțească

Gulaș cu cartofi fierți – rețeta nemțească
Conform gastronomilor, gulașul este cea mai cunoscută mâncare ungurească. Aceasta s-a răspândit în bucătăria internațională. Românii prepară gulaș, dar și nemții au propria rețetă, pe care vă invităm să o descoperiți și să o savurați alături de cartofi fierți.

Gulașul se prepară în Europa de sute de ani. Inițial gulașul se prepara doar din carne de vită, deoarece vacile erau animalele pe care le creșteau preponderent maghiarii. După ce pusta a început să fie populată cu oi, gulașul a început să fie gătit și cu carne de o vină. Inițial mâncarea nu conținea cartofi.

Aceștia au fost introduși în rețetă abia după ce păstorii au început să aibă contacte mai apropiate cu proprietarii de terenuri, care cultivau această legumă, descoperind faptul că dădeau sațietate și mai mare mâncării. O altă schimbare importantă în gustul gulașului au fost apariția prafului de ardei uscați, boiaua, care a fost și ea adăugată în compoziție.

Ingrediente pentru gulaș nemțesc

3 linguri de ulei de măsline

2 ardei grași

2-3 căței de usturoi

1 ceapă

1 roșie

2 linguri de piure de roșii

500 ml de bulion de vită

800 g de carne de gulaș

2 frunze de dafin

3 lingurițe de pudră de ardei dulce

2 lingurițe de pudră de ardei iute

200 ml smântână

Sare și piper

Eventual un agent de îngroșare a sosului sau amidon pentru îngroșare

Cartofi

Mod de preparare

Se spală carnea de gulaș, se tamponează și se prăjește într-o oală cu 2 linguri de ulei de măsline până se rumenește pe fiecare parte. Între timp, tăiați mărunt toate legumele. Apoi puneți gulașul deoparte.

În aceeași tigaie se adaugă 1 lingură de ulei de măsline și se rumenește usturoiul câteva secunde. Apoi se adaugă ardeii și ceapa. Câteva minute mai târziu, se adaugă și roșiile. După alte 5 minute, se rumenește pasta de roșii și se combină cu bulionul. Se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute, până când legumele sunt moi. Se pasează cu ajutorul unui blender de mână. Opțional, se toarnă sosul printr-o sită.

Se adaugă smântâna și condimentele. De asemenea, puneți carnea înapoi în oală. Se acoperă și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 3 ore, amestecând din când în când. Carnea este gata atunci când s-a înmuiat și aproape că se desface. Se îngroașă gulașul cu un agent de îngroșare a sosului sau cu amidon, dacă este necesar. Se condimentează din nou cu sare și piper și se servește cu cartofi fierți. Se poate servi și cu găluște sau tăiței.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre