Simona Ionescu / Redactor Șef

Invazia țânțarilor purtători de malarie. Situația e gravă, oamenii de știință sunt foarte îngrijorați

Invazia țânțarilor purtători de malarie. Situația e gravă, oamenii de știință sunt foarte îngrijorați
Ca urmare a schimbărilor climatice, țânțarii purtători de malarie au luat-o razna. Își extind teritoriile din ce în ce mai mult.

Țânțarii purtători de malarie au început să deplaseze mai repede, iar acest lucru i-au pus pe gânduri pe specialiști.

Biologul Colin Carlson, de la Universitatea din Georgetown a luat la puricat datele compilate de entomologii din domeniul medical privind mișcarea țânțarilor în ultimii 120 de ani, apoi a publicat cercetarea în Biology Letters. E vorba de 22 de specii de țânțari Anopheles care se răspândesc mai rapid ca urmare a încălzirii globale.

Oamenii de știință spun că în fiecare an aceștia, care se deplasează în zonele calde din Africa, au mers spre sud  mai mult cu 4,7 kilometri în fiecare an. De asemenea, tot anul, insectele se ridică 6,5 metri în altitudine. Atât de mult s-au deplasat aceștia că au ajuns să fie cu 500 de kilometri mai aproape de Polul Sud.

Se răspândește malaria

Odată cu migrația țânțarilor se va răspândi mai mult și malaria, lucru grav pentru întreaga omenire. „Dacă Anopheles se răspândesc în acest zone pentru prima dată, acest lucru ar putea ajuta la explicarea unor schimbări recente în transmiterea malariei, care, altfel, au fost greu de pus în legătura cu clima”, a mai spus biologul.

De asemenea, biologul Colin Carlson spune că și alte specii de țânțari se deplasează, probabil, în același mod. E vorba de țânțarii Aedes, responsabili de virusurile denga, Chikungunya și Zika. Odată cu încălzirea planetei, se vor putea îmbolnăvi aproape un miliard de persoane.

Ce persoane sunt ca un magnet pentru țânțari

Care să fie motivul însă pentru care o categorie de persoane sunt mai atractive pentru țânțari?

Țânțari purtători de malarie

Specialiștii spun că cei mai afectați de înțepăturile acestora sunt persoanele cu grupa de sânge zero. La polul opus sunt persoanele cu grupa de sânge A, care nu sunt deloc pe placul acestor insecte. Motivul real nu-l cunoaște nimeni, cercetătorii afirmând că ar fi posibil ca femelele, cele care înțeapă, să se bazeze pe sângele acestora pentru a produce ouă fertile. Niciodată țânțarii masculi nu înțeapă, aceștia se hrănesc doar cu nectar.

De asemenea, țânțarii se duc des către femeile însărcinate, care emit o cantitate mai mare de dioxid de carbon, gazul folosit de aceștia pentru a-și găsi țintele.

“Persoanele mai voluminoase, inclusiv femeile gravide, emit o cantitate mai mare de CO2 decât oamenii cu o greutate medie”, sustine dr. Sujay Dutta, din cadrul sectiei de Boli Infectioase de la Los Robles Hospital & Medical Center din Califonia. Nu în ultimii rând, țânțarii preferă consumatorii de alcool, dar și sportivii, atrași de produsele chimice care există în transpirație.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre