Simona Ionescu / Redactor Șef

Istoria omletei. Iată ce puneau în ea strămoșii noștri, dar și cum o servesc japonezii, norvegienii și spaniolii. Ai mânca-o așa?

Istoria omletei. Iată ce puneau în ea strămoșii noștri, dar și cum o servesc japonezii, norvegienii și spaniolii. Ai mânca-o așa?
Omleta este primul fel de mâncare pe care învață să-l prepare oricine. Și, până și cei mai nepricepuți în bucătărie reușesc să o gătească.

În prezent omleta este aproape sinonimă cu micul dejun. Trebuie să știți că ceea ce noi considerăm acum un preparat banal, chiar dacă în omletă adăugăm tot felul de „toppinguri” combinate, pe vremuri omleta era considerată o rețetă cu totul specială.

Termenul omletă – „omlette“ provine din cuvântul francez „lemelle“, devenit ulerior „lamelle“, cu sensul de lamă foarte fină. De aici s-a format cuvântul „omlette“, sub influenţa latinescului „ovum“ care se datorează comparării omletei cu o lamă, datorită formei sale plate.

Istoricii spun că prima versiune a omletei și-ar avea originea în Persia Antică. Dar, bineînțeles, există şi alte popoare care aveau propria modalitate de a o prepara. Toată lumea creștea găini și le mânca ouăle, din cele mai vechi timpuri.

Stră-stră-stră-strămoșii noștri o făceau cu gimbir

În Marea Britanie există chiar o reţetă care datează din secolul al XIV-lea, realizată dintr-un amestec de ouă şi ierburi aromatice mărunţite. Această omletă se gătea în vase cu unt. O altă reţeta care datează din aceeași perioadă din Franţa se prepara amestecând ouăle bătute cu ghimbir şi diverse condimente. Amestecul obţinut se frigea apoi într-o tigaie cu ulei încins sau unt.

Omleta în diverse zone ale lumii

În Japonia omleta nu este doar un preparat foarte îndrăgit, ci și un motiv de mândrie naţională. Acesta arată mai degrabă ca o ruladă și se numește Tamagoyaki. Ouăle se bat cu bulion, sos de soia şi alte condimente, fiind prăjită în mod repetat pe ambele părţi. Apoi se rulează și se taie felii.

Un preparat specific bucătăriei italiene este Orsini, o omletă care se pregăteşte separând gălbenuşurile de albuş. Albușurile se bat apoi spumă şi se dau la cuptor, după care se adaugă gălbenuşurile şi unt.

Omleta norvegiană presupune amestecarea de ceapă în ouăle bătute și se servește cu peşte sărat.

Spaniolii prepară omleta cu cartofi în ea. Se spune că rețeta a apărut în bucătăria unei femei sărace, care încerca să le ofere rudelor sale o mâncare consistentă și aspectuoasă. Ea a pus în omletă cartofi, ceapă şi pătrunjel.

Prepararea omletei poate fi un exercițiu de creativitate

În ouăle bătute puteți spune tot felul de alte ingrediente. Dar secretul pentru a realiza omletă pufoasă este să adăugați în ea și puțin lapte. De exemplu, pentru două ouă se completează amestecul cu 50 ml de lapte. De asemenea, cu cât bateți ouăle mai mult, până devin o spumă, cu atât va fi mai pufoasă omleta.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre