Simona Ionescu / Redactor Șef

Cafeneaua Florian din Veneția, locul unde Casanova își bea cafeaua. E deschisă și azi, la 300 de ani distanță

Cafeneaua Florian din Veneția, locul unde Casanova își bea cafeaua. E deschisă și azi, la 300 de ani distanță
Este cea mai veche cafenea din Italia și una dintre cele mai vechi din lume. Cafeneaua Florian din Veneția, locul unde personalități precum Casanova, Goethe, Lord Byron, dar și Charles Dickens obișnuiau să piardă vremea, funcționează și acum, la peste 300 de ani de la deschiderea sa oficială.

În inima Veneției, pe celebra Piazza San Marco, se află una dintre cele mai faimoase cafenele din lume: Cafeneaua Florian. Fondată în 1720 de către Floriano Francesconi, aceasta este cea mai veche cafenea în funcțiune din Italia și una dintre cele mai vechi din lume. 

Cafe Florian s-a deschis în 1720
Foto: Facebook

Deschiderea sa a marcat începutul unei tradiții care a atras de-a lungul secolelor un amestec fascinant de intelectuali, artiști, politicieni și turiști.

Casanova era un obișnuit al celebrei cafenele 

Încă de la inaugurarea sa, Cafeneaua Florian a fost un loc al culturii și al dezbaterii. În secolul al XVIII-lea, în timpul perioadei de glorie a Republicii Venețiene, cafeneaua a devenit un loc preferat pentru aristocrații și intelectualii vremii. 

Giacomo Casanova era un obișnuit al Cafenelei Florian
Foto: Walks of Italy

Gânditori și scriitori precum Carlo Goldoni și Casanova erau vizitatori frecvenți, iar acesta din urmă chiar lăuda atmosfera primitoare și deschisă a cafenelei, în contrast cu alte locuri care excludeau femeile.

Cafeneaua Florian era prietenoasă față de femeile vremii

Cafeneaua Florian avea o atmosferă deschisă și prietenoasă, inclusiv față de femei, ceea ce era neobișnuit pentru acea perioadă, când majoritatea cafenelelor interziceau accesul acestora. Acest lucru a făcut din Florian un loc atrăgător pentru Giacomo Casanova, care era cunoscut pentru șarmul său și pentru modul în care socializa cu oamenii din toate mediile sociale.

În acest cadru, Casanova putea să-și exerseze farmecul și să interacționeze cu personalități de diverse tipuri, fiind cunoscut pentru viața sa socială activă și pentru relațiile sale amoroase. 

Lord Byron, Charles Dickens și Marcel Proust și-au făcut veacul acolo

În secolul al XIX-lea, Cafeneaua Florian a devenit un centru al vieții culturale venețiene, atrăgând figuri proeminente precum Lord Byron, Charles Dickens și Marcel Proust. Scriitori celebri, precum Goethe și Rousseau, au fost oaspeți ai cafenelei, iar Lord Byron chiar și-a scris o parte din opere în această cafenea. Marcel Proust, un alt vizitator celebru, a descris cu entuziasm atmosfera sa în scrierile sale.

Scriitori precum Charles Dickens erau inspirați de decorul din interior, da și de atmosfera primitoare de la Florian
Foto: Wikipedia

De asemenea, cafeneaua a fost un loc de întâlnire pentru revoluționari în timpul mișcărilor naționaliste italiene din secolul al XIX-lea, dar și un punct de interes pentru diplomați și politicieni de-a lungul istoriei sale.

Interiorul are un design impresionant

Un alt aspect interesant al Cafenelei Florian este reprezentat de arhitectura și designul său impresionant. Interiorul cafenelei este decorat cu opere de artă și fresce realizate de artiști renumiți, precum Giovanni Battista Tiepolo. 

Interiorul din Cafeneaua Florian este unul impresionant
Foto: Arhitectural Digest

Fiecare încăpere are un stil distinct, de la baroc la clasic, iar această varietate a făcut din Florian un adevărat muzeu al stilurilor venețiene Stilul său elegant și atmosfera sa rafinată au făcut din Florian un simbol al luxului și rafinamentului venețian.

Cafeneaua Florian este deschisă și astăzi

Astăzi, Cafeneaua Florian continuă să fie un loc iconic, atrăgând turiști și localnici deopotrivă. O vizită la Florian nu este doar o pauză de cafea, ci o călătorie în timp, o oportunitate de a simți pulsul istoriei și de a experimenta farmecul Veneției într-un mod autentic. 

Cafe Floria continuă să atragă și azi clienți, la peste 300 de ani de la deschiderea sa oficială

Prețurile pot fi ridicate, dar pentru mulți, experiența de a savura o cafea sau un ceai în acest loc legendar merită fiecare bănuț. Cafeneaua Florian rămâne un simbol al longevității, al tradiției și al frumuseții care nu se estompează odată cu trecerea timpului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre