Ce a deranjat-o atât de mult pe regina Elisabeta sau pe familia regală? Ce să se fi întâmplat atât de grav că Marion Crawfort, guvernanta care a fost trup și suflet pentru fosta Suverană să fie alungată, nu doar profesoara tinerelor Elizabeth și Margaret, ci și prietena lor de joacă și cea mai bună confidentă?
Marion Crawfort, guvernanta reginei Elisabeta, o domnișoară scoțiană nesofisticată a fost cea care le-a ținut pe linia de plutire pe tinerele prințese când unchiul lor a abdicat, când tatăl a ajuns rege. Dar și când au trecut prin teroarea celui de-al Doilea Război Mondial și s-a refugiat cu ele în temnițele castelului Windsor, în timp ce bombardierele Luftwaffe se auzeau deasupra lor.
N-a fost iertată pentru cartea pe care a scris-o
De asemenea, Marion Crawfort a fost acolo când Elizabeta l-a întâlnit pe Philip la Dartmouth Naval College și s-a numărat printre primii vizitatori atunci când prințesa l-a născut pe Prințul Charles. Pe care l-a descris ca fiind „sănătos și puternic și frumos făcut, cu o piele impecabilă și mătăsoasă”.
Cu toate acestea, la sfârșitul serviciului ei, familia regală s-a comportat ciudat. Motivul? Ea a comis păcatul impardonabil de a scrie un memoriu plin de afecțiune și o blândețe atât de siropoasă, încât s-a apropie de lingușeală. Dar Crawfie nu a fost niciodată iertată pentru cartea ei. Prețul pe care l-a plătit a fost imens.
Ostracizată de familia pe care o iubea, ea a fugit din căsuța ei de la Palatul Kensington ani mai târziu, prima casă a prințului Harry și a lui Meghan într-o casă de la periferia orașului Aberdeen. Unde în fiecare an trecea un convoi de mașini cu șofer, care îi ducea pe membrii familiei regale la casa lor de vară de la Balmoral. Femeia stătea de multe ori la poarta grădinii, dar coloana nu se oprea niciodată…
Ce moștenire i-a lăsat reginei Elisabeta
După moartea sa, în 1988, s-a raportat că i-a lăsat moștenire reginei colecția sa de amintiri din acei ani de serviciu regal. Se spune că acest „tezaur” ar conține fotografii cu prințesele în camera lor, felicitări de ziua de naștere și de Crăciun ale ambelor fete, precum și scrisori de la regina de atunci. În testamentul său, a lăsat conținutul casei sale familiei avocatului său, George Smith, a cărui soție și cei trei copii au vizitat-o în mod regulat după ce s-a mutat într-un azil de bătrâni.
Corespondența va fi vândută la casa de licitații londoneză Spink
Printre fragmentele din viața ei găsite de soții Smith se afla o cutie care conținea mai multe felicitări de Crăciun făcute de mână și inscripționate cu dragoste de Elizabeth și Margaret, alături de câteva felicitări. Acum, această corespondență remarcabilă va fi vândută luna viitoare de către casa de licitații londoneză Spink.
„Pentru Crawfie, de la Lilibet”
Multe dintre virtuțile regretatei regine i-au fost insuflate de Crawfie, educatoarea unui viitor monarh. De ce nu a putut suporta să se despartă de această arhivă prețioasă, când atât de multe alte materiale au fost returnate la Palat? Primul dintre cele 17 loturi este o imagine a unui disc albastru, probabil un ornament de Crăciun, iar în interior, scrisul cursiv este formal și atent. Cu cerneală albastră, tânăra Elizabeth a scris: „Pentru Crawfie, de la Lilibet”.
Ea folosește porecla personală din copilărie pe care i-a dat-o bunicul ei, regele George al V-lea, pentru că nu putea pronunța Elizabeth. Este posibil ca felicitarea să dateze din 1932, anul în care Crawfie a fost angajată de regină mamă (pe atunci ducesă de York) pentru ca, după cum a spus guvernanta în controversata sa carte de memorii „The Little Princesses”, „să se ocupe de educația” fiicelor sale, prințesele Elizabeth și Margaret Rose, pe atunci în vârstă de cinci și respectiv doi ani.
Când avocatul Smith a realizat importanța corespondenței, a contactat Palatul Buckingham pentru a vedea dacă dorește să o returneze. I s-a spus că o poate păstra, dar să se asigure că va rămâne privată până după moartea reginei. Avocatul s-a ținut de cuvânt și abia la moartea sa copiii săi au găsit cărțile într-o cutie de carton. Lucruri inedite care oferă o privire fascinantă despre stăpâna și servitoarea regală.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook