Cel mai vechi covor din lume a fost descoperit în mormântul prințului din Altai, lângă Pazyryk, la 5400 de metri deasupra nivelului mării. Și arată ce tehnică extraordinară există cu mii de ani în urmă. Când a fost țesut.
Arta țesutului covoarelor se pare că este veche de 4000 de ani
Testele cu radiocarbon au arătat că acest covor a fost țesut în secolul al V-lea î.Hr. și are o vechime de aproximativ 2500 de ani. Tehnicile avansate de țesut și designul și construcția sofisticate, folosite la acest covor, sugerează că arta țesutului covoarelor datează de mult mai mult de secolul al V-lea î.Hr. și că ar avea cel puțin 4000 de ani. În prezent, covorul se află în Muzeul Ermitaj din Leningrad, Rusia.
Cine a făcut covorul Pazyyrk
Când prințul din Altai a murit, a fost îngropat într-o movilă funerară cu multe dintre bunurile sale de preț, inclusiv covorul Pazryk. Din nefericire, la scurt timp după aceea, mormântul a fost jefuit de bunurile sale prețioase, cu excepția covorului.
Acesta a fost semicongelat, deoarece hoții nu s-au deranjat să acopere groapa pe care o săpaseră pentru a recupera obiectele, lăsând gaura expusă elementelor din mormânt. Combinația de temperaturi scăzute și precipitații din mormânt a înghețat ulterior covorul și l-a conservat într-o peliculă groasă de gheață, protejându-l timp de 25 de secole. Specialiștii spun că din acest motiv covorul rezistă și astăzi.
Covorul e atribuit Persiei
Deși a fost găsit într-un mormânt scythian, majoritatea experților atribuie covorul Pazyryk Persiei. Designul său este în același stil cu cel al sculpturilor de la Persepolis, Cea mai exterioară dintre cele două benzi principale ale bordurii este decorată cu un șir de călăreți: șapte de fiecare parte, douăzeci și opt la număr. O cifră care corespunde numărului de bărbați care au dus tronul lui Xerxes la Perspolis.
Unii sunt călare, în timp ce alții merg alături de caii lor. În banda principală interioară se află un rând de șase elani de fiecare parte. Figurile suplimentare din interiorul elanilor înfățișează măruntaiele și vertebrele elanului, toate părțile fiind în poziții reale, cu o precizie extraordinară.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook