Arheologii au făcut o descoperire de senzație, găsind altarul considerat, de secole, pierdut, de la locul unde se spune că Iisus Hristos a fost înmormântat și apoi a înviat. Descoperirea a fost făcută când muncitorii în construcții au răsturnat o placă de piatră uriașă, acoperită cu graffiti, care se sprijinea de peretele Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Piatra, cu o lungime de 2,4 m și o lățime de 1,5 m, era decorată cu ornamente în formă de panglică, o practică romană din perioada medievală, și cu marcaje distincte. Acestea i-au determinat pe cercetători să creadă că era altarul consacrat lui Iisus în 1149 și despre care se credea că ar fi fost distrus într-un incendiu în 1808.
„Pentru istorici, această descoperire este o senzație în mai multe privințe. În primul rând, faptul că placa a putut rămâne ascunsă atât de mult timp într-o clădire cercetată intensiv, cum este Biserica Sfântului Mormânt – mai ales că era la vedere pentru mii de pelerini și turiști în fiecare zi”, a transmis echipa de la Academia Austriacă de Științe (OeAW) care a făcut descoperirea, conform Daily Mail.
Istoria Bisericii Sfântului Mormânt
Locul Bisericii Sfântului Mormânt este identificat ca fiind locul crucificării Mântuitorului și, totodată, cel al mormântului lui Iisus. Aceasta atrage aproximativ patru milioane de vizitatori anual. Biserica a fost construită deasupra unui templu roman dedicat zeiței Venus în anul 335 d.Hr.
Construcția fusese comandată de împăratul roman Constantin I. În timpul lucrărilor de transformare a templului păgân în biserică creștină, a fost descoperit un mormânt care se credea că este cel al lui Iisus, ce murise cu aproape 300 de ani mai devreme.
Biserica Sfântului Mormânt a fost atacată de-a lungul secolelor, distrusă de armata persană în anul 614, aproape demolată în 1009 și apoi cuprinsă de flăcări în anii 1800, incendiu după care altarul a dispărut și a fost dat pierdut. Acesta doar fusese răsturnat și mișcat din loc, dar nimeni nu și-a dat seama, după cum s-a constatat acum.
Mai multe detalii despre tehnica Cosmatesque
Turiștii au mâzgălit ( inclusiv cu graffitti) partea frontală a plăcii, ceea ce poate fi motivul pentru care a trecut neobservată timp de secole. Cu toate acestea, decorațiunile neobișnuite de pe partea orientată spre perete i-au condus pe cercetători către așa-numita tehnică „Cosmatesque”.
„Această tehnică specială de decorare a marmurei era practicată exclusiv de maeștrii breslelor din Roma papală, care transmiteau învățăturile din generație în generație”, a explicat echipa de cercetători.
„O caracteristică distinctivă a acestei tehnici era abilitatea maeștrilor de a decora suprafețe mari cu cantități mici de marmură prețioasă. În Roma medievală, marmura era în principal răzuită din clădirile antice, forțându-i pe maeștrii Cosmatesque să optimizeze orice marmură puteau găsi. Soluția lor a fost să pună împreună bucăți mici de marmură cu cea mai mare precizie, atașându-le astfel încât să creeze modele geometrice complexe și ornamente uimitoare”, au mai explicat arheologii.
De ce este foarte importantă această descoperire
Tradiția creștină spune că trupul lui Iisus Hristos a fost așezat pe o placă tăiată dintr-o peșteră de calcar, după crucificarea sa de către romani. El a înviat la trei zile după moartea sa, conform Scripturii. Femeile care au venit să îi ungă trupul cu ulei, conform tradiției de înmormântare din epocă, nu l-au mai găsit acolo.
Locul mormântului a fost bine marcat și con servat. Mai târziu, a fost acoperit cu acest altar special. Arta Cosmatesque era considerată a fi apreciată de Papă atât de mult încât rareori au fost găsite astfel de opere în afara Romei. Practic, în afara Italiei, există doar două locuri în care se poate admira ceva decorat prin această tehnică aparte: cea de pe altarul de la Biserica Sfântului Mormânt care se crezuse dispărut și la Westminster Abbey.
„Altarul Cosmatesque acum redescoperit în Ierusalim trebuie să fi fost creat cu binecuvântarea Papei. Trimițând unul dintre maeștrii Cosmatesque în Regatul Ierusalimului pentru a face noul altar principal în cea mai sfântă biserică a creștinătății, Pontiful a susținut suveranitatea creștinismului asupra orașului”, au spus cercetătorii.
Este de menționat că renovările Bisericii Sfântului Mormânt au scos la iveală în mod constant comori istorice. În 2016, o echipă de conservare de la Universitatea Tehnică Națională din Atena a descoperit o placă de înmormântare de calcar în interiorul mormântului lui Iisus, care fusese acoperită de straturi de marmură încă din cel puțin anul 1555. Arheologii au dezvăluit în 2021 că sculpturile au fost realizate de meșteri din secolul al XV-lea, care erau plătiți de pelerini în căutarea unei asigurări suplimentare pentru mântuire.
Sursa foto. Daily Mail
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook