Simona Ionescu / Redactor Șef

Gestul incredibil al Elenei Ceaușescu când a văzut statuia lui Decebal din centrul Devei. Așa ceva n-a văzut România niciodată

Gestul incredibil al Elenei Ceaușescu când a văzut statuia lui Decebal din centrul Devei. Așa ceva n-a văzut România niciodată
Acum mai bine de jumătate de secol, în centrul Devei a fost așezată o statuie impresionantă a lui Decebal. Iată ce a făcut Elena Ceaușescu când a văzut monumentul.

Cea mai veche statuie a lui Decebal, aparținând sculptorului Radu Moga, a fost dezvelită în  anul 1937. Patru decenii mai târziu, a fost amplasată, tot în Deva, o statuie în care același Decebal apare pe un cal, care poartă semnătura sculptorului Ion Jalea.

Povestea calului lui Decebal a stârnit multe controverse, din cauza sexului animalului. Dacă unii au propus ca animalul să fie unul viguros, alții au spus că n-ar fi rău dacă ar arăta ca un „pegas mitologic”. Elena Ceaușescu însă a avut ultimul cuvânt, comportamentul soției fostului președinte Nicolae Ceaușescu lăsându-i pe toți cei prezenți pur și simplu șocați.

„Însuşi Ion Jalea, în calitate de tată al statuioiului, a pus o mână pe bomfaier…”

„Când urci sau cobori din Cetate, nu se poate să nu dai cu nasul de Decebal călare… Ceauşeasca, plină de oroare sau de poftă, văzând ditamai sula armăsărească stând acolo dedesubt, a dat ordin să se rezolve. Legenda locală spune că însuşi Ion Jalea, în calitate de tată al statuioiului, a pus o mână pe bomfaier şi una pe instrumentul cel mare al armăsarului dac şi a bomfăruit până a rămas cu ea într-o mână.

Statuia lui Decebal din Deva

„Unii spun că a luat-o coana Leanța și ba că o ținea sub pernă, nu se știe în ce scop, ba că a plantat-o în grădină, acolo, la Snagov”

Nu se ştie unde a ajuns scula armăsarului. Părerile sunt împărţite. Unii spun că a luat-o coana Leana, iar zvonurile ziceau ba că o ţinea sub pernă, nu se ştie în ce scop, ba că a plantat-o în grădină, acolo la Snagov, unde era bine păzită. Din alte surse aflăm că Ion Jalea ar fi luat-o, ar fi lustruit-o bine, bine, aşa cum făcea şi Brâncuşi cu Domnişoara Pogany, ar fi pus-o pe un soclu şi i-ar fi trimis-o mai târziu unuia la Paris.

Oricum, devenii îi spun acum locului cu celebra statuie “La Cal”, căci altceva, bietul de el, nu mai este”, a menționat Cornelius Ionescu, fost explorator al ținutului cetăților dacice, pe blogul său.

Personaj de legendă, Decebal e ultimul rege al Daciei și cel care a condus armatele în cele mai grele confruntări. El s-a născut, potrivit istoricilor, între anii 50 și 60 e.n. și ar fi ajuns la conducere țării în anul 87, rămânând la domnie timp de 20 de ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre