Insula fantomelor din Italia, de șapte hectare, a fost folosită și ca loc de înmormântare în masă. Se crede că aici aproximativ 160.000 de victime au fost incinerate pentru a opri răspândirea bolii. Se spune acum cenușa umană reprezintă peste 50 % din solul insulei.
Istoria insulei Poveglia
Cu atâtea povești cutremurătoare care se spun despre ea, Insula Poveglia a devenit un punct de reper intrigant în Veneția, cu reputația de a fi bântuită. Insula a primit primii locuitori în secolul al VII-lea și, de-a lungul anilor următori, s-a transformat într-o mică comunitate pașnică care evita invaziile ce aveau loc pe continent.
Dar și taxele, creând o comunitate foarte fericită, care făcea frecvent comerț cu Pellestrina din apropiere. În secolul al XIV-lea, războiul Chioggia, un conflict prelungit între republicile maritime Genova și Veneția, a dus la abandonarea insulei. Populația a fost apoi relocată în partea principală a Veneției, în principal pe insula Giudecca.
Abia în secolul al XVIII-lea a fost folosită din nou ca loc de depozitare pentru Republica Veneția. Ulterior, în 1776, a intrat sub jurisdicția Biroului local de sănătate publică. Servind inițial ca o formă de control vamal, a fost reutilizată ulterior ca loc de control al ciumei.
Loc de carantină pentru ciumă
În 1793, două nave care au oprit pentru un control au fost observate ca având mai multe cazuri de ciumă, au fost forțate să oprească aici. Iar de atunci insula a devenit un loc de carantină pentru ciumă. Întrucât celelalte două insule de carantină ale Veneției, Lazzaretto Nuovo și Lazzaretto Vecchio, erau pline, pacienții au fost trimiși la Poveglia.
Chiar și după ce Moartea Neagră s-a potolit, insula și-a menținut rolul de stație de carantină pentru navele care se îndreptau spre Veneția. În secolul al XX-lea, insula s-a transformat în sediul unui spital psihiatric.
În prezent, insula rămâne complet pustie și se află în proprietatea guvernului. Cu toate acestea, au existat mai multe încercări de a o vinde unor proprietari privați.
Poveglia bântuită: poveștile cutremurătoare
Istoria povestește că având atâtea victime, spitalul nu știa cum să scape de cadavre, așa că a decis să le ardă. Deși acest lucru pare rezonabil, cercetările spun altceva. Numărul exact diferă, dar se pare că au existat aproximativ 100.000 de victime și, în loc să fie arse, au fost lăsate în așa-numitele „gropi ale ciumei”.
Este greu de spus care versiune a poveștii ar putea fi mai înfiorătoare. Indiferent de modul în care au fost aruncate cadavrele, zeci de mii de persoane și-au pierdut viața pe insulă și au fost lăsate acolo.
Un doctor nebun?
O altă versiune a poveștii spune că directorul azilului a înnebunit și a sărit de pe turnul cu ceas. Dar, conform legendei, nu saltul i-a cauzat moartea, ci o ceață misterioasă. Acest medic era cunoscut pentru faptul că era puțin „nebun” și pentru că făcea experimente pe pacienți, inclusiv efectuând mai multe lobotomii.
Dar nu există nicio dovadă concretă care să susțină existența unui astfel de medic pe insulă sau vreo înregistrare a unei tentative de sinucidere. Dar a existat cu adevărat un azil pe insulă.
O altă legendă a insulei spune că pacienții spitalului de psihiatrie ar fi văzut adesea fantomele ciumei simțindu-se torturați de aceste viziuni. Din păcate, aceste povești nu pot fi pe deplin confirmate, așa că rămâne încă un alt mister al insulei Poveglia.
Adevărul despre Insula Poveglia
Deși există multe povești exagerate, un lucru este sigur: pentru o insulă atât de mică, un număr imens de persoane și-au pierdut viața aici. Fie din cauza ororilor ciumei, a bătăliilor dintre Veneția și Napoleon desfășurate pe insulă și în jurul acesteia sau chiar a trecerii timpului într-un spital de psihiatrie.
Ce a mai rămas din insula Poveglia? A existat cândva vechea biserică San Vitale, dar a fost distrusă când Napoleon Bonaparte a trecut pe aici. Astăzi, a rămas doar turnul clopotniță, această structură antică a fost salvată datorită funcției sale utile de far. Și un ceas vechi din 1745.
Puteți vizita insula doar având permisiunea specială a municipalității
Alte structuri încă prezente pe insulă sunt spitalul, secția de psihiatrie și închisorile. Puteți vizita Insula Poveglia? În prezent, insula Poveglia rămâne închisă pentru vizitatori.
Cu toate acestea, deoarece insula este proprietate de stat, aveți opțiunea de a solicita permisiunea specială a municipalității pentru a o vizita. De obicei, o astfel de permisiune este acordată pentru scopuri precum echipe de filmare, proiecte fotografice sau cercetare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook