În ciuda tuturor eforturilor exploratorilor, Iramul Stâlpilor, orașul nisipurilor, rămâne ascuns, pierdut poate pentru totdeauna. Lawrence al Arabiei s-a referit la acest oraș ca fiind Atlantida Nisipurilor, unde susține că există comori legendare păstrate în vastele deșerturi ale Arabiei. Să fie povestea adevărată?
Statutul mitic al orașului pierdut
Iramul Stâlpilor, orașul pierdut, a captat imaginația arheologilor, poeților și călătorilor. Atât de mult a fascinat încât a fost folosit chiar și în jocuri video moderne, precum Uncharted 3, în care este prezentată o reconstrucție dramatică. Jocul video prezintă orașul ca pe o metropolă somptuoasă și întinsă, aflată în deșertul numit Iram, iar jocul poartă acest nume, fiind numit Atlantis of the Sands.
În mod neobișnuit, în ciuda faptului că se bucură de multă atenție, orașul este relativ puțin studiat și necunoscut în societate în general. Acesta are o asociere cu orașul mitic Atlantida, ceea ce poate ajuta la statutul său necunoscut.
Oamenii din Ad
Iramul Stâlpilor se presupune că se află undeva în cartierul pustiu al deșertului din sudul Arabiei. Acest lucru nu este neobișnuit pentru poveștile din civilizațiile clasice. În mitologia greacă, regele Midas a transformat totul în aur atunci când l-a atins. S-a sugerat că acest mit se bazează poate pe conducătorul incredibil de bogat din monarhia frigiană din secolul al VIII-lea.
În mod similar, războinicii vikingi vicioși erau numiți Berserkers. Puterea lor consta în capacitatea de a se transforma în fiare. Principala sursă pentru Iram este Coranul, care folosește numele și există indicii ici și colo. Acesta este prima relatare care oferă o descriere a orașului. Iram este folosit doar pentru un singur loc și este folosit în asociere cu oamenii din Ad.
Orașul cu cele mai înalte clădiri care au existat vreodată în lume
„Nu ai văzut cum s-a purtat Domnul tău cu ‘Ad-Tribul lui Iram, posesor de clădiri înalte, Ale cărui asemănări nu au fost create în aceste părți”, se arată în Coran. Informația care provine din Coran descrie orașul ca fiind unul cu clădiri înalte, care nu au fost egalate de niciun alt oraș sau civilizație.
Se spunea că are o origine care datează de la potopul lui Noe și ar fi fost construit pe un teren cu dealuri de nisip în zig-zag. Conform Coranului, orașul și oamenii săi au fost măturați de un vânt violent care s-a produs în mod constant timp de peste 7 zile și care a înghițit orașul, fără să lase nicio urmă a orașului sau a oamenilor săi. Timp de mulți ani însă, cercetătorii europeni și biblici au negat existența poporului lui Ad și a stâlpilor lui Iram.
Nu există nicio referire la Ad sau Iram în nicio tradiție abrahamică, de exemplu, deși aceste cărți sfinte din această tradiție au povestiri care ar putea părea la fel de incredibile. După descoperirea Elbei, un oraș uriaș, cu temple, ziduri și porți de dimensiuni uriașe, specialiștii au admis că există speranța că și Iram, orașul nisipurilor, va putea fi găsit într-o zi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook