Simona Ionescu / Redactor Șef

O poveste rusească adevărată din care nu lipsește familia Putin. Ce a avut de îndurat „Slava” supranumit „Christian Dior sovietic”

O poveste rusească adevărată din care nu lipsește familia Putin. Ce a avut de îndurat „Slava” supranumit „Christian Dior sovietic”
Creatorul de modă rus Viacheslav „Slava” Zaitsev, supranumit „Christian Dior sovietic”, a murit la vârsta de 85 de ani, a anunțat duminică casa sa de modă. Povestea sa de viață e cea care merită toată atenția.

Pentru ruși acesta a fost un creator legendar. A îmbrăcat-o pe fosta soție a lui Putin, Lyudmila, le-a îmbrăcat pe toate marile vedete, de la actori la artiști, și toate acestea în timp ce era urmărit îndeaproape de KGB. „Este o mare pierdere pentru lumea modei internaționale”, a notat agenția de știri RIA Novosti, care l-a citat pe stilistul rus Serghei Zverev.

Cel mai faimos creator de modă din Rusia

Cel mai faimos creator de modă din Rusia, Viacheslav „Slava” Zaitsev a obținut un succes mondial cu rochiile sale strălucitoare, împodobite cu modele de flori care se găsesc pe șalurile tradiționale rusești. Costumele populare din țara sa l-au inspirat de-a lungul carierei.

Viacheslav „Slava” Zaitsev a cunoscut un succes mondial

Presa franceză din anii 1960 l-a supranumit „Christian Dior sovietic” pe designerul care, de la o copilărie modestă în Ivanovo, un oraș de 400.000 de locuitori situat la nord-est de Moscova, a ajuns pe podiumurile din Paris, New York și Tokyo.

Prima colecție: uniforme înflorate pentru clasa muncitoare

„Slava” a fost atât de talentat și de iubit încât nici serviciile secrete și ncii propaganda nu au avut ce-i face. Chit că și-a făcut debutul în modă cu o declarație ironică.

Designerul a avut în permanență serviciile secrete ruse pe urmele sale

În anul 1962, prima colecție de haine a lui Zaitsev a fost lansată. El a prezentat o nouă uniformă pentru muncitoare, care prezenta fuste cu modele de flori preluate din șalurile tradiționale rusești și cizme multicolore. Aceasta a fost respinsă de autoritățile sovietice. „Culorile erau prea strălucitoare și contrastau cu cenușiul vieții cotidiene sovietice, în care un individ nu trebuia să se deosebească de restul societății”, a declarat Zaitsev într-un interviu acordat AFP în 2018.

Pe lâmgă modă, a creat costume și scenografii de teatru

Dar colecția, cu atât mai mult, a atras atenția internațională. În  anul 1963, revista franceză Paris Match a devenit perima publicație occidentală care l-a descris pe Zaitsev drept un pionier al modei sovietice. Urmărit îndeaproape de KGB din cauza contactelor sale cu designeri occidentali și a caracterului său extravagant, lui Zaitsev i-a fost refuzată inițial permisiunea de a părăsi Uniunea Sovietică, iar primele sale colecții au fost prezentate în străinătate în absența lui.

Clienți celebri i-au bătut la ușa atelierului

Născut într-o familie săracă, cu o mamă care lucra ca femeie de serviciu, inițial i s-a interzis să urmeze cursurile unei universități de top, deoarece tatăl său, luat prizonier de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fusese, ca și alți foști prizonieri de război, etichetat drept „dușman al poporului” și condamnat la 10 ani într-un lagăr de muncă.

Viacheslav „Slava” Zaitsev s-a născut într-o familie săracă și nu a putut merge la facultate deoarece tatăl era considerat „dușman al poporului”

„Când eram copil, mama mea m-a învățat să brodez pentru a nu rătăci pe străzi fără un scop, a declarat el pentru AFP. Seara, culegeam flori cu fetele de pe Leninskiy Prospekt pentru a le desena și a le recrea în broderie. Așa a început aventura mea în artă”. „Slava” a studiat la un colegiu profesional până la vârsta de 18 ani, apoi a urmat cursurile Institutului de Textile din Moscova.

Presa străină îl numea „Christian dior sovietic”

„În timpul studiilor, am locuit cu o familie de ai cărei copii aveam grijă. Apartamentul era minuscul și dormeam pe podea, sub masă”, își amintește el. Mai târziu în viață, între 2007 și 2009, a prezentat o emisiune de televiziune populară numită „Verdictul modei”, în care stiliștii îmbrăcau participanții în cele mai noi look-uri de stradă, scrie The Moscow Times.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre