Povestea copacului din care a fost făcută Sfânta Cruce. Pe locul unde a existat pomul se află Mănăstirea Sfântă din Ierusalim

Surse din secolul al IV-lea, precum scrierile istoricilor bisericești Eusebiu de Cezareea, Gelasius de Cezareea și Rufinus, relatează că Sfânta Elena a inițiat săpături pe Golgota, unde au fost găsite trei cruci.
Crucea lui Iisus a fost identificată datorită unui miracol: a fost așezată peste un mort, care a înviat, sau, în alte relatări, a vindecat o persoană bolnavă. Ce poveste are copacul din care a fost construită Sfânta Cruce.
Originea lemnului folosit pentru Sfânta Cruce, pe care a fost răstignit Mântuitorul lumii, rămâne un subiect învăluit în tradiție, legende și speculații. Cea mai răspândită tradiție susține că Sfânta Cruce ar fi fost făcută din lemnul unui copac format din trei specii: cedru, chiparos și măslin (sau chiparos, ulm și merișor).
Acest lucru se bazează pe o interpretare a unui verset din Isaia 60:13: „Slava Libanului va veni la tine laolaltă cu chiparosul, pinul și cedrul, ca să preamărească locul Meu cel sfânt”. În sens duhovnicesc, „locul sfânt” este asociat cu Sfânta Cruce, iar cele trei tipuri de lemn sunt considerate simbolice pentru Sfânta Treime sau pentru virtuțile creștine.
Conform legendei, acest copac ar fi crescut din trei semințe (măslin, chiparos, cedru) date de Avraam lui Lot. Acesta le-ar fi plantat lângă cortul său, le-a udat doar cu apă din Iordan, iar din ele a rezultat un copac unic cu trei tulpini.
Pomul ar fi fost tăiat ulterior pentru a construi Sfânta Cruce. Locul unde se află rădăcina acestui copac se află în incinta Mănăstirii Sfântei Cruci din Ierusalim, împrejmuit de marmură.
Potrivit lui Jacopo de Voragine, semințele ar fi fost puse de Set, fiul lui Adam, în gura tatălui său înainte să fie înmormântat. Din acestea ar fi crescut un copac cu trei tulpini, care ulterior ar fi fost folosit pentru construcția Sfintei Cruci. Această poveste leagă simbolic păcatul lui Adam de mântuirea adusă prin jertfa lui Hristos.
O altă tradiție, bazată pe texte apocrife precum „Apocalipsa lui Moise”, asociază lemnul Crucii cu Pomul vieții din Eden. Legenda spune că Set ar fi primit un lăstar din Pomul vieții de la Arhanghelul Mihail și l-ar fi plantat pe mormântul lui Adam.
Copacul rezultat a ajuns în cele din urmă să fie utilizat pentru Sfânta Cruce. Potrivit unei alte variante, lemnul a fost utilizat de Solomon pentru a construi un pod, pe care regina din Saba l-a venerat, profețind că va veni o nouă împărăție: Împărăția lui Hristos.
Mai există și o altă legendă, care spune că lemnul Crucii provine din copaci folosiți la construcția Templului din Ierusalim. După ce Templul a fost reconstruit sub Irod, lemnul rămas, considerat nepotrivit, ar fi fost păstrat într-o magazie. Ulterior, acest lemn „greu și nefolositor” ar fi fost ales pentru Cruce, simbolizând umilința lui Hristos.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook