Ana Aslan a inventat primul medicament capabil să întârzie procesul de îmbătrânire. Pentru invenţia sa, Ana Aslan a ajuns celebră pe tot mapamondul şi a fost supranumită „Femeia care a învins bătrâneţea”. Pe lângă multele celebrități care au căutat-o pe Ana Aslan ca să afle cum funcționează miraculosul medicament, prințul Arabiei Saudite de la vremea respectivă a fost și el fascinat de aceasta.
Ana a devenit cel mai cunoscut medic geriatru din lume după ce a creat Gerovitalul H3, în 1952, produs biotrofic de origine românească. De asemenea, a înfiinţat primul institut dedicat luptei contra bătrâneţii şi bolilor vârstei a treia.
Prințul Arabiei Saudite a cerut-o pe Ana Aslan pentru un consult secret
În 1985, cu patru ani înainte de revoluție, Ana Aslan a fost solicitată pentru un consult secret în Elveția, iar pacientul era nimeni altul decât prințul moștenitor al Arabiei Saudite de la vremea respectivă, Sultan Bin Abdul Aziz. Legătura dintre cei doi a fost făcută prin intermediul Ambasadei României de la Londra, al cărei ambasador a transmis doleanța prințului către Ministerul Sănătății din România.
Mai departe, Ministerul a cerut aprobare pentru deplasarea din Elveția de la Elena și Nicoale Ceaușescu, după ce a fost de acord și Guvernul României. Toate cheltuielile cu deplasarea au fost suportate de către prințul saudit. Informațiile privind solicitarea, dar și vizita, apar în arhiva Comitetului Central al Partidului Comunist.
Nicolae Ceaușescu a aprobat personal vizita
La momentul solicitării, Nicolae și Elena Ceaușescu au aprobat personal vizita Anei Aslan în Elveția, chiar cu două zile înainte de consult. Astfel, pe 5 octombrie 1985, el a indicat: „Să plece pentru efectuarea consultului respectiv, pe baza aprobării date de Guvern, iar în viitor, deplasarea tovarășei Ana Aslan să se facă cu aprobarea Guvernului”.
Ana Aslan a plecat în Elveția pentru patru zile, în intervalul 7 – 10 octombrie 1985. Nu a mers singură, ci însoțită de Maria Georgescu, medic la Sanatoriul Clinic Otopeni. „Menționăm că, pentru deplasarea celor două specialiste române în Elveția, au fost obținute avizele organelor locale de partid”, se arată în cererea Ministerului. Mai mult, „tovarășa academician doctor inginer Elena Ceaușescu, prim-viceprimministru al Guvernului, a fost de acord cu propunerea”, se arată în solicitarea către șeful statului.
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a murit în 2011
În ciuda tratamentului pe care, cel mai probabil, Ana Aslan i l-a prescris la momentul respectiv, prințul moștenitor nu a găsit secretul nemuririi. Căci Gerovitalul inventat de celebrul medic, deși miraculos, nu putea face totuși imposibilul, acela de a oferi viața eternă pe Pământ.
La momentul morții sale în 2011, prințul Sultan Bin Abdul Aziz se spunea că avea 81 de ani. Vârsta sa a rămas însă incertă, căci unii spuneau că s-a născut în 1924, alții că venise pe lume în 1930. El a fost al cincisprezecelea fiu al Regelui Abdul Aziz și al Prințesei Hassa Bint Ahmed, dar și viceprimministru și Ministru al Apărării și Aviației. A fost suspectat că a obținut imense sume de bani din contractele de apărare ale Arabiei Saudite.
Ana Aslan a murit în 1988
Printre pacienţii Anei Aslan s-au numărat Pablo Neruda, Salvador Dali, Miguel Asturias, Charlie Chaplin, Mareşalul de Gaulle, Indira Ghandi. Au venit și Generalul Franco, Mareşalul Tito, Marlene Dietrich, Lillian Gish, Aristotel Onasis, Jaqueline Kenedy și Itzack Shamir.
Ana Aslan a murit la 91 de ani, pe 20 mai 1988, la Spitalul Elias, în urma unui cancer la colon. A consultat numeroşi medici de pe toate continentele, dar în zadar. Avusese dreptate: „Oamenii nu mor de bătrânețe, bolile ucid”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook