Dacă aveți pasiuni în zona aceasta, puteți îmbrăca desuurile și ciorapii cu jartiere ai Împărătesei Sissi a Austriei. Până la urmă, nu sunt așa de scumpe, având în vedere istoria lor. Casa de licitaţii Hermann Historica a stabilit preţul de pornire pentru „cele trei piese de lenjerie din garderoba de vară” la numai 1.000 de euro.
Puteți îmbrăca desuurile și ciorapii cu jartiere ai Împărătesei Sissi
Conform casei de licitaţii, piesele vestimentare datează din perioada 1870-1880. La licitație se scot ciorapii cu jartiere ai Împărătesei Sissi. Aceștia sunt piesa de rezistență a licitației. Realizați din bumbac, ciorapii sunt decoraţi cu o mică broderie sub forma unei coroane de culoare roşie însoţită de literele „E.S”. „Un set de lenjerie asortată şi un capot dintr-o pânză albă şi fină, precum şi o pereche de ciorapi lungi din bumbac”, așa e prezentat lotul. În fotografiile date publicităţii de casa de licitaţii apare și un fel de maieu cu dantelă.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
O „elegantă rochie de salon”, cu un preţ de pornire de 4.500 de euro, şi o „pelerină neagră pentru dimineaţă”, din 1889, cu preţul de pornire 2.000 de euro, sunt afişate pe pagina de internet a casei de licitaţii.
După ce fiul Împărătesei, Rudolf, s-a sinucis, în anul 1889, se crede că împărăteasa s-a îmbrăcat apoi doar în negru. Împărăteasa a murit nouă ani mai târziu, în 1898.
Cine a fost Împărăteasa Sissi
Elisabeta de Bavaria s-a născut în 1837 şi a devenit soţia împăratului Austriei Franz Joseph I, din casa de Habsburg, care a domnit din 1848 până în 1916.
Împărăteasa Elisabeta a devenit o figură populară, în special în spaţiul germanofon, în urma unei serii de filme, realizate în anii 1950. Această serie înfăţişează o versiune idealizată a vieţii acesteia.
Împărăteasa Sisi iubea să se relaxeze la Băile Herculane
Cunoscută de pe timpul romanilor, prima atestare fiind la 153 d.H. ca „Ad aquas Herculis sacras ad Mediam”, Herculane este situată în Sud-Vestul României, la o altitudine de 168 de metri, și la doar 25 de km de frontiera cu Serbia. Are un climat de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene, sedativ-indiferent – spun specialiștii.
Adică are foarte mulți ioni negativi în atmosferă. „O cură de 10 – 12 zile face minuni: efectele benefice ale apei sulfuroase sunt completate de ionii negativi din atmosferă, astfel că la finalul sejurului oamenii spun că sunt ca noi”, explică dr. Viorel Silvoșeanu. Aici se pot face băi termale, aerohelioterapie, inhaloterapie, dar și drumeții pe urmele romanilor sau ale cuplului imperial Franz Josef – Sissi.
Soția Împăratului Franz Joseph, împărăteasa Sissi, s-a îndrăgostit de stațiunea bănățeană calmă. Ea a venit și a petrecut aici cinci vacanțe, uimind localnicii cu frumusețea și bunătatea sa. În istoria orașului e consemnat faptul că și-a dat inelul imperial unui cioban. Acesta a sărit să o apere cu propriul trup de un câine care era să o sfâșie într-una din drumețiile montane. „Bijuteria din aur cu rubin este păstrată și acum ca un obiect prețios al familiei”, povestește cercetătorul Dorin Bălteanu.
Casă de licitații controversată
Printre obiectele care i-au aparţinut împărătesei Elisabeta şi care vor fi scoase la licitaţie se numără și rochii, o valiză de călătorie cu alte obiecte de lenjerie şi un divan aurit.
Vânzarea obiectelor Împărătesei e controversată. Casa de licitaţii Hermann Historica a fost criticată cu alte ocazii pentru că a scos la vânzare suveniruri naziste. Pe de altă parte, Sissi nu este prima personalitate istorică ale cărei obiecte de lenjerie sunt scoase la vânzare de această casă de licitaţii. Un articol de lenjerie din mătase, care a aparţinut liderului nazist Hermann Goering, a fost vândut la aceeaşi casă de licitaţii pentru suma de 3.000 de euro în urmă cu câţiva ani.
Sursa foto: Instagram
Bob Dylan, cântărețul cu un Premiu Oscar și un Nobel
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook