Simona Ionescu / Redactor Șef

Testul de spionaj din timpul Războiului Rece care previne demența. Îl treci sau nu?

Testul de spionaj din timpul Războiului Rece care previne demența. Îl treci sau nu?
Războiul Rece, care a durat din 1947 și până la căderea Uniunii Sovietice în 1991, a fost o perioadă plină de turbulențe între marile puteri. Americanii foloseau teste de spionaj pentru a prinde pe cei care activau în favoarea „Mamei Rusii”. Un anumit test de spionaj este folosit acum pentru a preveni demența, printre altele. Tu îl treci, sau nu?

În timpul Războiului Rece, care a durat 44 de ani, spionii dublii erau ceva la ordinea zilei, astfel că americanii trebuiau să fie creativi pentru a-și da seama cine ține de fapt cu „Mama Rusia”. Momentul în care steagul Uniunii Sovietice a fost coborât pentru ultima oară de pe Kremlin, iar în locul lui a apărut cel al Rusiei, pe 25 decembrie 1991, a coincis cu demisia din funcția de președinte a lui Mihail Gorbaciov și a pus capăt unei ere. 

Cu toate că peste multe practici din acea perioadă s-a așternut praful istoriei, un anume test folosit de americani pentru a detecta spionii ruși a fost reinterpretat, iar acum este folosit pentru a preveni demența, dar și declinul cognitiv. 

Testul de culori care expunea spionii ruși

Participanților li se cerea să numească culoarea cernelei în care este scris fiecare cuvânt, nu cuvântul în sine. De exemplu, cuvântul „albastru” ar putea fi scris cu cerneală roșie sau „galben” ar putea fi scris cu cerneală mov.

Participanții trebuie să numească doar culoarea cernelii unui cuvânt, ignorând în același timp cuvântul propriu-zis, ceea ce este provocator deoarece cititul este un proces automat. În timpul Războiului Rece, testul ar fi fost în limba rusă, dar exemplul de mai sus reprezintă o versiune a exercițiului în limba engleză. Foto: DailyMail

Sarcina participantului era să numească culorile cernelii, nu să citească cuvintele, și să facă acest lucru cât mai repede posibil. Pe vremea Războiului Rece, cuvintele erau scrise în rusă, astfel că în momentul în care spionii erau sub presiune, citeau automat cuvântul în limba rusă, dacă erau nativi. În cazul în care nu erau ruși, literele chirilice nu ar fi acționat ca și o distragere în identificarea culorii. 

Testul, folosit acum la persoanele în vârstă 

Acum, cercetătorii cred că o serie similară de provocări, numită Brain Endurance Training (BET), poate fi utilizată la persoanele în vârstă pentru a preveni demența și declinul cognitiv. Oamenii de știință din Marea Britanie și Spania au descoperit că persoanele în vârstă care au participat la exerciții BET au avut performanțe cognitive și fizice mai bune. 

Momentul în care steagul Uniunii Sovietice a fost coborât pentru ultima oară de pe Kremlin, iar în locul lui a apărut cel al Rusiei, pe 25 decembrie 1991
Foto: Wikipedia

Dintre cele 24 de femei în vârstă testate, grupul BET a arătat îmbunătățiri semnificative în sarcini precum mersul, ridicarea de pe scaun și exercițiile cu gantere mici, și a demonstrat performanțe cognitive îmbunătățite la sarcinile de atenție. 

Autorii studiului spun că BET este de asemenea recomandat adulților în vârstă pentru a îmbunătăți performanța și pentru a reduce impactul negativ al oboselii mentale asupra comportamentului, ceea ce ar putea duce la un control mai bun al echilibrului și la un risc redus de căderi și accidente potențial fatale. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri