Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost desemnat cel mai mare desen preistoric descoperit vreodată. Înfățișează o fiară

A fost desemnat cel mai mare desen preistoric descoperit vreodată. Înfățișează o fiară
Cu cel puțin 2.000 de ani în urmă, oamenii care trăiau de-a lungul râului Orinoco din America de Sud au sculptat simboluri în roci, figuri umane, forme geometrice, păsări, miriapode. Un șarpe de 30 de metri sculptat într-o stâncă în Columbia ar putea fi cel mai mare desen preistoric din lume.

Dar nu doar mărimea acestui desen extraordinar, dar și a altor șerpi gravate lângă Orinoco i-a captivat pe oamenii de știință. Ci și motivul pentru care au fost desenate la o asemenea scară. Specialiștii cred că aceste creaturi, despre care se crede că sunt boa constrictor sau anaconda, au funcționat probabil ca niște repere fizice care puteau fi văzute de la distanțe mari.

„O modalitate de a marca teritoriul”

„Credem că gravurile ar fi putut fi folosite de grupurile preistorice ca o modalitate de a marca teritoriul, lăsând oamenii să știe că aici locuiesc și că se așteaptă la un comportament adecvat”, a declarat Philip Riris, lector de arheologie la Universitatea Bouremouth din Marea Britanie și autor principal al studiului, conform cercetătorilor care au analizat motivele dominante ale șerpilor dintr-o serie de situri de artă rupestră, publicat recent în revista Antiquity.

Riris și colegii săi cercetători doresc să înțeleagă mai bine legătura dintre practicile artistice preistorice și viziunea indigenă asupra lumii.

„Locuri în care trebuie să îți revizuiești comportamentul”

Cel mai mare desen rupestru din lume

Șerpii, care ocupă un loc important în miturile de creație și cosmologiile indigene din nordul Americii de Sud, sunt în general interpretați ca fiind amenințători, a adăugat Riris într-un comunicat. „Așadar, locul în care este localizată arta rupestră ar putea fi un semnal că acestea sunt locuri în care trebuie să îți revizuiești comportamentul”, a spus el.

Zona, esențială pentru comerț și călătorii

Arta rupestră preistorică, care a fost descoperită în Australia, Borneo, Brazilia, India, Africa de Sud și în pădurile tropicale amazoniene, printre altele, are multe de dezvăluit despre predecesorii noștri, inclusiv informații despre obiectele care îi fascinau și despre fenomenele astronomice la care este posibil să fi fost martori.

O sculptură în piatră de acum mii de ani pare să descrie uimirea oamenilor în fața unei supernove. Arta rupestră de mari dimensiuni descrisă în studiul Antiquity apare într-o regiune care se întinde de-a lungul graniței dintre Columbia și Venezuela, numită Atures Rapids. Alte descoperiri arheologice arată că zona ar fi fost esențială pentru comerțul și călătoriile preistorice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre