Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul nedeslușit de la mormântul irlandez. Lumini albastre, fantome care urlă și iepurele mistic

Misterul nedeslușit de la mormântul irlandez. Lumini albastre, fantome care urlă și iepurele mistic
Printre cele mai ciudate locuri ale Irlandei, dar și cele mai vechi se numără comitatul Donegal. Pe coasta atlantică bătută de vânt se află misteriosul mormânt Creevykeel Court Tomb, o minune neolitică plină de mister și folclor.

Cu pietrele sale erodate, mormântul Creevykeel Court din Irlanda a captivat imaginația generațiilor, atrăgând vizitatori de pretutindeni pentru a medita la secretele ascunse în camerele sale străvechi. Nimeni n-a putut să afle misterul luminilor albastre.

Unul dintre cele mai bine conservate morminte de curte din Irlanda

Unii spun că au văzut lumini albastre misterioase care vin de nicăieri și luminează pietrele antice cu strălucirea lor stranie. Alții au auzit fantomele din Creevykeel urlând în cele mai întunecate nopți. Dar cine au fost cei care au construit acest mormânt bizar? Potrivit istoricilor, mormântul Curții de la Creevykeel, sau Tuama Cúirte na Craobhaí Caoile, pe numele său irlandez, este unul dintre cele mai bine conservate exemple de mormânt de curte rămase în Irlanda.

Castelul Fermecării

Aceste morminte megalitice datează din jurul anilor 4000-2500 î.Hr. și erau exemple de ceea ce se numește morminte „cairn cu cameră” sau „galerie”. Recunoscute după curtea lor descoperită, asemenea morminte erau cândva cu sutele în Irlanda și sud-vestul Scoției, fiind mai vechi chiar și decât marile piramide de la Giza.

Situl cunoscut astăzi sub numele de Creevykeel, printre localnici era denumit odinioară Castelul Fermecării (Caisleán Bhaoisgin). În plus, atunci când arheologii au catalogat pentru prima dată situl în anii 1900, i-au dat un alt nume, „momintele uriașilor”, datorită numeroaselor pietre foarte mari găsite la fața locului.

Curțile deschise au fost folosite pentru diferite ritualuri

Mormântul de la Curtea evykeel are toate caracteristicile unui mormânt de curte tradițional. Structurile se tind să aibă o orientare de la nord la sud și au fost inițial acoperite cu cairns, toate aceste trăsături putând fi găsite la Creevykeel. Curtea era folosită în vechime pentru diferite ritualuri, de la înmormântări la ceremonii de cult păgân. Evenimente la care participa întregul trib.

Curtea lui Creevykeel este ovală și atașată unui pasaj străjuit de pietre în picioare, impresionantă prin dimensiuni: 15 metri lungime și 9 metri lățime, fiind una dintre cele mai mari descoperite vreodată în Irlanda. La capătul vestic al curții se află o galerie care a servit cândva drept cameră de înmormântare a sitului. Iar intrarea în galerie este păzită de două pietre masive.

Descoperiri și legende

Lucrările de excavare au început la morminte în iulie 1935, conduse de cea de-a patra Misiune Arheologică Harvard în colaborare cu Guvernul Statului Liber Irlandez. Aceste săpături nu numai că au scos la iveală modul în care a fost construit situl, dar au făcut și unele descoperiri arheologice fascinante.

Au fost găsite obiecte atât din neolitic, cât și din perioada creștină, ceea ce arată că situl a fost folosit din nou de-a lungul mileniilor. Cele mai impresionante obiecte găsite din topoare din piatră șlefuită, un cuțit mare din silex de 13 cm lungime, un vârf de săgeată din calcar, cristale de cuarț.

Dar și o oală de topit și un cuptor negru din perioada creștină timpurie. Unii istorici presupun că locul a fost ales deoarece localnicii bănuiau că metalurgii din forjă ar fi capabili să apeleze la puterea spirituală a locului, îmbogățindu-și munca cu puteri magice.

Luminile albastre, înfricoșătoare, care apar din sit

Timp de mai multe generații, legendele și folclorul au înconjurat Mormântul Curții Creevykeel. Dintre acestea, cea mai faimoasă este apariția ciudată a unor lumini albastre, de-a dreptul înfricoșătoare care emană din sit. De-a lungul anilor, localnicii au declarat că le-au văzut, dându-se diverse explicații.

S-a spus că aceste lumini erau spiritele morților străvechi, îngropați de mult timp acolo, dar încă neliniștiți. Alții susțineau că luminile proveneau de la zâne sau alte entități supranaturale care se instalaseră acolo, atrase de magia antică.

E vorba de oameni mici, precursorii reprezentării tradiționale irlandeze a zânelor și elfilor. După ce au fost găsite oasele a doi copii mici în partea paleocreștină a sitului, localnicii au început să sugereze că luminile erau în schimb fantomele copiilor.

Iepurele alb mistic

Pe lângă aceste întâmplări fantomatice, locul este asociat și cu observarea unui iepure alb mistic. Se spune că vederea acestei creaturi este un semn supranatural, iar localnicii au afirmat că este fie o creatură care își schimbă forma, fie un fel de spirit păzitor.

Prezența unor pietre monolitice masive, aparent prea grele pentru a fi mutate de oamenii antici, a dat naștere, de asemenea, la ideea că giganții au construit situl. Una dintre povești spune că Diarmuid, un uriaș faimos din legenda irlandeză, a ridicat mormântul pentru a-i servi drept ultim loc de odihnă.

În alte povești, nu Diarmuid a construit locul, ci eroul mitologiei irlandeze, Fionn mac Cumhaill. Oricare ar fi adevărul, mormântul de la Creevykeel Court rămâne învăluit în mister. Pietrele sale străvechi șoptesc povești din trecut, captivând localnicii și vizitatorii deopotrivă cu legende despre lumini albastre, iepuri albi și spectre de giganți și eroi.

Sursă foto: www.historicmysteries.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre