Simona Ionescu / Redactor Șef

Lumina Sfântă de Paște este miracolul anual de la Ierusalim

Lumina Sfântă de Paște este miracolul anual de la Ierusalim
Apariția Lumini Sfinte la Ierusalim este cel mai mare miracol creștin. Prima sa atestare istorică este în 1106. Anual mii de credincioşi se adună pentru a lua Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt, locul unde se spune că a înviat Hristos.

An după an vedem imagini cu femei, bărbaţi  şi copii care îşi trec palmele, braţele sau chiar faţa prin Focul Sfânt. În primul minut în care coboară Lumina Sfântă în Sfântul Mormânt, aceasta nu arde.

Miracolul Luminii se întâmplă doar de Paștele Ortodox

Focul Sfânt este un miracol care se întâmplă în fiecare an, doar de Paştele Ortodox. Mai exact, are loc în Sâmbăta Mare, la prânz. Conform tradiției, Patriarhul Ierusalimului intră în Sfântul Mormânt, fiind înainte controlat de militari aparținând mai multor etnii, să nu aibă asupra lui niciun instrument care produce foc. Acesta se roagă. El spune o rugăciune transmisă din generație în generație și pe care doar patriarhii o cunosc.

La un moment dat, în timpul rugăciunii, candelele din încăperea scufundată în întuneric se aprind. Lumina Sfântă este imaterială timp de aproximativ un minut, nu arde pielea celor care o ating. Cu ea se aprind lumânările, apoi devine materială. Lumina este apoi transportată de la Ierusalim, cu avionul, în mai multe state ortodoxe, inclusiv în România, și împărțită credincioșilor.

Soldatul convertit la creștinism

Se mai povestește că, în trecut, patriarhul care săvârșea rugăciunea din Sâmbăta Mare era percheziționat de un soldat turc, deci de altă credință, pentru a nu avea cu sine în Sfântul Mormânt o sursă de foc. Percheziționarea era una deosebit de dură. Oamenii nu credeau în minuni, și doreau ca luminile să nu se aprindă miraculos, pentru ca lumea să își piardă credința.

După ce asupra patriarhului nu s-a găsit nicio sursă de foc, a fost lăsat să intre să se roage.  Când acesta a ieșit din Sfântul Mormânt cu lumânările aprinse, soldatul turc care l-a percheziționat a căzut în genunchi, a recunoscut puterea lui Dumnezeu și s-a convertit la creștinism.

Ce înseamnă Paștele

Ilie George Grecu, preot în Comuna Bistra, județul Alba, explică faptul că „Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos este în centrul vieții noastre de creștini. Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om pentru a-l înțelege pe Adam mai bine. Totul pentru noi, oamenii. A urmat răstignirea pe Muntele Golgota și Îngroparea.

Învierea Domnului a fost un fapt istoric, care a separat Vechiul Testament de Noul Testament. Dumnezeu a lăsat drept mărturie Lumina Sfântă care izvorăște în Sâmbăta Mare din Mormântul Sfânt. Noi trebuie să înțelegem că Lumina Sfântă este darul lui Dumnezeu pentru noi”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre