Mâncare tradițională asiatică: Mantî

Mâncare tradițională asiatică: Mantî
Mantî este o mâncare tradițională din Asia Centrală,  care se regăsește în tradiția gospodinelor din Mongolia, Turcia, Coreea. La aspect se aseamănă mult cu pelimeni rusești, dar umplutura este puțin este diferită.

Se consideră că Mantî este mâncarea națională a câtorva etnii din Siberia. Gustul acestui fel de mâncare nu poate fi transmis prin cuvinte, spun gospodinele. Este o combinație perfectă de aluat subțire cu umplutură de carne și ceapă, pregătit pe baie de aburi. Umplutura se face din carne de berbec, vită sau porc. De obicei ceapa se pune în părți egale cu carnea, dar pentru cei care nu o iubesc, cantitatea poate fi redusă.

Ingrediente aluat:

200 ml apă, 400 g făină, jumătate linguriță sare.

Ingrediente umplutură:

800 g carne tocată fără grăsime de porc, vită  sau berbec, 600- 800 g ceapa tăiată mărunt, 150 ml apă, sare și piper după gust.

Preparare:

Pentru umplutură ingredientele pur și simplu se amestecă.


Sosește barza! Al doilea „COVID-baby” din showbiz-ul românesc vine la…

George Burcea și femeile din viața lui. În Fermă, Anna Lesko și-a dat drumul la gură


Aluatul este foarte simplu de preparat, de asemenea. Într-un vas în care vom frământa aluatul, vom cerne mai întâi făina. Vom adăuga treptat apa împreună cu sarea și vom frământa aluatul. Îl vom pune pe masa de lucru presărata cu faină și vom forma o cocă de aluat moale si elastică. Vom înfășura coca în peliculă și o vom lăsa pe masă să se odihnească 20 de minute.

Vom despărți aluatul în două. Vom întinde fiecare bilă cu sucitorul pe masa presurată cu puțină făină. Foaia trebuie să fie subțire. Vom tăia foaia în pătrate. Vom pune umplutura și vom modela mantî-le. Umplutura se pune la mijloc, apoi se unesc colțurile, după care colțurile nou formate se mai unesc o dată.

Vom unge cercurile cratiței cu ulei, apoi vom aranja mantî-le pe cercuri. Vom pune capacul. Mantî se pregătesc la baie de aburi timp de 40 – 45 de minute până ce carnea este gata. Se servesc cu smântână sau sosuri.

Sursa: Bunica.md