Specialiștii spun că există pe piață un tip de pepeni care ar fi injectați cu o soluție în urma căreia se coc mai repede. Cum vă dați seama de ei? Vi se face sete după ce îi consumați.
De asemenea, oamenii de știință vă recomandă să nu mâncați un pepene care are o crăpătură în mijloc, aceasta fiind consecința utilizării unor substanțe chimice care îi face să se coacă mai repede. De asemenea, trebuie să fiți atenți la culoarea semințelor. Dacă a fost crescut natural, semințele au o culoare închisă. Dacă sunt albe e clar că pepenele a fost expus îngrășămintelor chimice.
Cum vă dați seama dacă un pepene e copt
Pentru a vă da seama ce fel de pepene cumpărați, nu e nevoie să-i faceți dop. Dacă are pe coajă detalii lemnoase e semn clar că ați cumpărat ce trebuia. De asemenea, pepenele este copt dacă are codița uscată. Fiți atenți însă să nu fie nici prea uscată, pentru că asta înseamnă că au fost culeși cu câteva zile în urmă.
Nu exagerați cu cantitatea de pepene consumată
De asemenea, specialiștii vă recomandă să nu mâncați prea mult pepene și nici seara prea târziu. De altfel, nici un fruct nu se recomandă a fi consumat în toiul nopții. Nu mâncați pepene cu pâine, așa cum mulți români o fac pentru că nu e benefic pentru organism. Dacă e combinat cu altceva, pepenele va fermenta și se va instala balonarea sau oboseala după masă. Doar dacă îl veți mânca simplu, veți beneficia de virtuțiile acestuia, printre care și eliminarea apei din organism.
Consumați pepeni mici!
Binecunoscutul medic Gheorghe Mencinicopschi vă recomandă să consumați pepeni mici. „Fructoza este unul dintre factorii care duc la apariția steatozei hepatice non-alcoolice, adică ficatul gras, e strâns legat și de apariția obezității, e un factor favorizant al apariției diabetului.
Ar trebui evitată, pentru că ficatul nostru nu e în stare să proceseze decât câteva grame pe zi. Tot ce este în plus e transformat de ficat în trigliceride, grăsimi care dacă sunt peste limitele normale fiziologice duc la dislipidemii. Dislipidemia generată de trigliceride nu e bun augur, pentru că semnalează și apariția bolilor cardiovasculare și a riscului de infarct și AVC”, susține specialistul.
Nu faceți aceste lucruri când mâncați pepene
Înainte de a consuma pepene roșu nu spălați coaja! E posibil să fie stropit cu diferite chimicale și vă puteți expune riscului de a contacta diferite bacterii. Nu consumați pepene înainte de culcare, mai ales dacă aveți colonul iritabil. Diabetologul Mihaela Ene afirmă că o felie de pepene este suficientă.
”Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime.
Și în felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate să apară steatoza hepatică și poate să se dezechilibreze diabetul, la fel cum oamenii se pot îngrășa mâncând fructe seara”, a spus specialistul.
Cine nu are voie să consume pepene roșu
Pepenele roșu nu se recomandă persoanelor care au probleme cu pancreasul, celor cu pietre la rinichi, gastrită cronică, ulcer gastric, colită. Cine suferă de diaree sau diabet trebuie să evite pe cât posibil pepenele, dar și persoanele care suferă de balonare ori afecțiuni ale sistemului digestiv.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook