Minunatul tort de morcovi al lui Laurian

Laurian Micu, un timișorean pasionat de gătit, a oferit pentru Rețete și vedete rețeta sa fabuloasă de tort de morcovi. Garantăm că este o încântare, mai ales dacă iubiți condimentele.
Blat: 200 ml ulei, 120 g zahăr tos, 100 g zahăr brun, trei ouă mari, miezul de la un baton de vanilie, 200 g făină, o linguriță scorțișoară, câte jumătate de linguriță nucșoară, cuișoare, ienibahar, toate măcinate, o linguriță sare, o linguriță praf de copt, o linguriță bicarbonat de sodiu, 250 g morcovi dulci (bio) dați pe răzătoarea mică
Cremă: 250 g mascarpone, 100 ml frișcă lichidă, 160 g zahăr pudră vanilat și, opțional, 200 g de marțipan alb, fulgi de migdale pentru decor
Încingem cuptorul la 180 °C . Amestecăm cu mixerul la viteză medie, 3 – 4 minute ouăle, uleiul și zahărul. Trebuie să obținem o cremă groasă și deschisă la culoare. Adăugăm făina, sarea, praful de copt, bicarbonatul și condimentele și mai amestecăm încă 4 – 5 minute la viteză medie. Punem apoi și morcovii și amestecăm bine.
Blatul astfel obținut se coace într-o tavă cu pereți detașabili de preferință, cu diametrul de 25 cm. Tapetăm înainte pereții tăvii cu unt și făină, iar pe fund punem hârtie de copt. Blatul se coace 30 – 35 de minute, după care se face testul scobitorii și la nevoie se mai lasă la copt.
Pentru prepararea cremei, amestecă brânza mascarpone până devină cremoasă, apoi adăugăm 60 g de zahăr și amestecăm până ce acesta este topit complet. Separat, batem frișca cu 100 g de zahăr până obținem o frișcă tare. Apoi amestecăm frișca bătută cu crema mascarpone.
Blatul de tort de morcovi obținut să taie în straturi groase de cel puțin 1,5 – 2 cm fiecare. Pentru asamblarea tortului puneți cremă peste fiecare dintre straturi. Dacă ați optat și pentru marțipan, integrați-l și pe acesta între două straturi de blat. Puteți păstra puțină cremă pentru decor cu care ungeți tortul de jur împrejur, la final, și presărați deasupra fulgi de migdale.