Mister. Era sau nu Conan Barbarul originar din Rusia? Istoria celebrului personaj

Mister. Era sau nu Conan Barbarul originar din Rusia? Istoria celebrului personaj
Multe generații au crescut savurând poveștile desenate ce prezentau aventurile lui Conan Barbarul (cunoscut și sub denumirea Conan Cimerianul). Acesta este un personaj fictiv dintr-o serie de scrieri fantastice de Robert E. Howard. Există și două filme care îi sunt dedicate.

Conan Barbarul este un erou, un personaj bine cunoscut și o figură iconică americană. Conan este cel mai renumit barbar din ficțiune. S-a născut în Cimeria și a fost creat de Robert E. Howard ca succesor spiritual al unui personaj anterior, Kull  din Atlantida sau Kull Cuceritorul.

Luni de zile, Howard a fost în căutarea unui nou personaj cu care să aibă succes pe piața revistelor pulp care a început să se dezvolte în Statele Unite la începutul anilor 1930. În octombrie 1931, Howard a prezentat o povestire denumită „People of the Dark” pentru noua revista Strange Tales (iunie 1932). Aceasta este o poveste despre viețile anterioare, în care protagonistul descrie una din încarnările sale anterioare: Conan, un erou barbar cu părul negru care jură credință unei divinități numită Crom.

Universul imaginar în care are loc acțiunea din lucrările cu Conan este denumit vârstă hyboriană. Cronologic este plasat între scufundarea Atlantidei și apariția civilizațiilor antice.

Conan Barbarul, interepretat în filme de Arnold Schwarzenegger și Jason Momoa

Autorul Robert E. Howard a derutat pe toată lumea cu saga sa epică cu bătălii cu săbiile și vrăjitorii despre încercarea unui războinic brutal care caută să își răzbune părinții care au fost uciși de forțele unui magician crud. Acesta este Conan Barbarul și el a captivat atenția a milioane de fani din întreaga lume. Atât Arnold Schwarzenegger, cât și Jason Momoa au interpretat personajul în 1982 și, respectiv, 2011.

Seria originală de cărți, care a dat naștere sagăi Conan The Barbarian, are o întorsătură surprinzătoare care i-a nedumerit pe fanii francizei făcându-i să se întrebe: Conan The Barbarian a venit cumva din Rusia?

Eare e treaba cu epoca Hyboriană

Universul Conan a fost lansat la începutul anilor 1930 de autorul texan Robert E. Howard. Poveștile lui Howard nu au fost niciodată adunate în timpul vieții sale. Cu toate acestea, după moartea sa, i s-a atribuit „paternitatea” genului de sabie și vrăjitorie în literatură. Prima colecție de povești ale lui Howard despre Conan a fost publicată abia în 2002 într-o carte intitulată The Coming of Conan the Cimmerian, scrie Russiabeyond.com.

Evenimentele din carte se petrec în timpul așa-numitei ere Hyboriane, o perioadă fictivă a istoriei Pământului creată de autor special pentru a servi drept decor pentru aventurile lui Conan. Fan al istoriei, Howard și-a dat seama de dificultățile asociate cu menținerea acurateței istorice în opera sa de ficțiune. Pentru a nu împovăra cititorii cu explicații îndelungate și detalii inutile, autorul a conceput o epocă fictivă dispărută și și-a plasat personajele în ea.

Locații reale pentru fanteziile lui Robert E. Howard: Cimeria există!

În ceea ce privește originea lui Conan, autorul a ales o abordare similară: a selectat nume și locații care corespund cu cele existente în realitate și le-a condimentat cu o parte echitabilă de fantezie. Așa apare Cimmeria, mai scrie sursa citată. Robert E. Howard l-a făcut pe Conan Cimerianul. Deși oamenii cimerieni existau în realitate, ideea autorului despre originea lor nu a fost altceva decât rodul minții sale creatoare.

În realitate, cimerienii erau oameni nomazi indo-europeni care au migrat din Asia Centrală în stepa ponto-caspică – care se întindea de la Dunăre până la râul Ural și acoperea zona coastei Mării Negre – cândva în jurul anului 1000 î.Hr. Zona în care au locuit aceste triburi includea coasta de nord a Mării Negre, părți din peninsula Crimeea și zona strâmtorii Kerci.

Cum a apărut teoria că Conan Barbarul ar fi rus

De aici și teoria conform căreia Conan Barbarul s-ar fi putut naște pe teritoriul Rusiei moderne. Cu toate acestea, autorul poveștii originale avea o viziune diferită asupra locului de naștere al lui Conan pe care îl numease Cimmeria. Unii cred că Howard și-a imaginat pământul Cimmerian ca fiind situat geografic peste Irlanda, Scoția, Țara Galilor și Anglia moderne.

Autorul și-a imaginat Cimmeria fictivă ca pe un pământ întunecat și neprimitor unde supraviețuirea în condiții grele întărește bărbații. Spre deosebire de pământul fictiv sumbru, coasta Mării Negre și alte regiuni, unde se așezau odinioară cimerienii autentici, este un loc mult mai vesel. Se pare că Cimmeria fictivă nu este altceva decât fantezia elaborată a lui Howard, care nu are nimic în comun cu realitatea istorică, cu excepția tribului din care țara fictivă își trage numele.

Poezia Cimmeria de Robert E. Howard oferă o descriere a zonei:
„Era un pământ sumbru care părea să țină
Toate vânturile și norii și visele care ocolesc soarele,
Cu ramurile goale zdrăngănind în vânturile singuratice,
Și pădurile întunecate care se găsesc peste toate,
Nici măcar luminată de soarele slab slab
Care a făcut din oameni umbre ghemuite; l-au numit
Cimmeria, țara Întunericului și a Nopții adânci.”

Sursa foto: Instagram