Asociată cu celebrele sarmale, pește sau pomana porcului, brânză și smântână, mămăliga rămâne un produs iubit de toată lumea. Ce spuneți să încercați și celebra muhlama turcească?
Ingredientele necesare
Pentru gustoasa muhlama, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 cană cu lapte, ½ cană cu smântână grasă, 1 cană cu mălai, 1 cană cu mozzarella sau brânză cheddar rasă, 30 g unt, ½ linguriță cu pulbere de ardei iute.
Mod de preparare
Luați un vas cu pereții groși și încălziți laptele și smântâna. Adăugați apoi mălaiul și sarea și amestecați foarte bine folosind o lingură de lemn până când constatați că preparatul începe să se îngroașe. Adăugați ulterior brânza rasă și amestecați până când aceasta se topește. La final puneți și untul și lăsați până când acesta se va topi complet. Cine dorește ca preparatul să fie mai picant, adăugați și ardeiul iute.
Rețeta de mămăligă la cuptor
O altă rețetă foarte gustoasă este mămăliga la cuptor, pentru care aveți nevoie de 100 g unt nesărat și topit, un litru de apă, o linguriță cu sare, 200 g mălai, 50 g brânză telemea rasă sau parmezan. Ungeți bine o tavă cu unt și puneți deoparte. Amestecați într-un castron 250 ml apă rece, sare și mălai. Într-o altă oală puneți apa rămasă și aduceți la punctul de fierbere.
Adăugați treptat mălaiul în oala cu apă fierbinte și aveți grijă să amestecați foarte bine. Lăsați la fiert un sfert de oră și turnați untul topit, continuând să amestecați. Mămăliga se toarnă apoi în tava pregătită și se lasă câteva minute să se întărească. Se rade parmezan sau brânză peste mămăligă, apoi se introduce la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Balmoș ca la stână
Cine vrea un preparat care să-i amintească de vacanțele la munte, poate face balmoșul ca la stână. Aveți nevoie de 2 l lapte, 800 g mălai, 200 g unt, 2 kg caș de oaie, 1 linguriță cu sare. Se pune laptele la fiert cu untul și se mai păstrează în jur de 50 g, care va fi adăugat la final.
Când laptele dă în clocot, turnați mălaiul puțin câte puțin și amestecați folosind inițial un tel, apoi o lingură de lemn. Se lasă la foc în jur de 10-15 minute, apoi se pune brânza și se amestecă bine. După ce ați oprit focul, puneți și untul rămas. Va fi ieși un produs cu adevărat minunat.
Trucuri pentru cea mai bună mămăligă
Bunicii spun că atunci când vreți să faceți mămăliga țărănească, aceasta trebuie să fie mai groasă decât cea cu care sunteți obișnuiți de obicei. Pentru că se poate folosi cu succes în loc de pâine.
Ar fi ideal și dacă ați tăia mămăliga folosind o ață, în loc de cuțit. Pentru o mămăligă ca la bunica folosiți o parte mălai și patru părți de apă, sau lapte. Dacă optați pentru lapte, mămăliga va fi mult mai cremoasă. Dacă veți pune prea puțină apă, se va îngroșa mult mai repede însă nu va fi gătită atât cât trebuie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook