Nu există o „rețetă originală” de musaca grecească sau românească. Există mai multe rețete de moussaka: grecească, turcească, arăbească. Se prepară diferit în funcție de zonă.
Musaca de cartofi. Rețeta
Nu este greu să prepari musaca de cartofi. Se face cu ingrediente simple, la îndemâna oricui.
Ingrediente
- 1 kg carne tocată de porc
- 100 gr ceapă tocată
- puțin ulei vegetal
- sare și piper măcinat
- 1.5 kg cartofi
- 500 gr smântână
- 3 ouă.
Mod de preparare
- Fierbe cartofii în coajă, lasă-i să se răcească, apoi curăță-i de coajă și taie felii de jumătate de deget grosime.
- Pune puțin ulei în tigaie, adaugă carnea de porc și ceapa și călește ingredientele la foc iute.
- Asezonează cu sare și piper după gust.
- Unge o tavă cu puțin ulei, apoi așează în ea jumătate din feliile de cartofi fierți, asezonează-i cu puțină sare.
- Pune carnea tocată peste cartofi în strat uniform.
- Pune deasupra restul de cartofi.
- Separă ouăle, bate albușurile să fie tari, apoi amestecă întâi gălbenușurile cu smântâna, apoi și cu albușul bătut, adăugat în cantități mici.
- Toarnă amestecul de ou și smântână peste musaca. Se poate folosi doar smântână,. Pune tava în cuptor la 180 C și așteaptă până se rumenește ușor partea de sus (circa 15-20 de minute)
- Oprește focul când musacaua este gata, scoate tava din cuptor și așteaptă minim 15 minute înainte de servire.