Nu există 1 decembrie fără două preparate tradiționale. Aveți timp până la prânz să le faceți. Iată rețetele!

Nu există 1 decembrie fără două preparate tradiționale. Aveți timp până la prânz să le faceți. Iată rețetele!
Ziua națională a românilor este sărbătorită mereu așa cum se cuvine. Iată două rețete cu adevărat dumnezeiești.

Când ziua de 1 decembrie se apropie, gospodinele se întrec să prepare cele mai bune produse tradiționale.

Nu există 1 decembrie fără două preparate tradiționale. Ce nu le lipsește românilor de pe masă în această zi

Fasolea cu ciolan este unul dintre preparatele pe care românii le consumă totdeauna de 1 decembrie. Pentru a pregăti această minunăție, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 700 g fasole boabe albă fiartă, 3 legături de ceapă verde,  200 g cârnat proaspăt, 400 g cârnat afumat, 400 g pastramă de porc, 1 ardei gras roșu,  700 ml suc de roșii, 1 lingură cu untură de porc, 1 morcov, sare, piper, pastă de ardei iute, boia de ardei, cimbru, foi de dafin, 1 lingură cu făină, 2 cuburi de concentrat.

Mod de preparare

Pentru început, puneți untura în ceaun, adăugați ceapa, ardeiul, morcovul, cârnații și pastrama, tăiate felii. Lăsați să se călească pentru o jumătate de oră. Adăugați o linguriță cu past de ardei iute și o jumătate de linguriță cu boia de ardei. Lăsați să fiarbă. Puneți fasolea boabe fiartă cu o seară înainte, sucul de roșii, cuburile de concentrat și mirodeniile. Opțional, se poate pune și o lingură cu făină albă. Se lasă la fiert pentru un sfert de oră. Pentru un gust desăvârșit, serviți cu ardei murați.

Varză murată cu ciolan afumat

Ingredientele necesare sunt o varză murată, 400 g ciolan afumat, o lingură cu pastă de tomate, o lingură cu untură de porc, o cană cu supă de legume sau apă, o frunză de dafin, cimbru, piper, boia iute, vegeta opțional, o legătură de mărar.

Mod de preparare

Dacă varza este mult prea sărată, se recomandă să o lăsați la desărat timp de câteva ore. Puneți untură în tuci și după ce se încinge adăugați ciolanul afumat, tăiat în bucăți mai mari. Lăsați să se rumenească și puneți varza tocată mărunt. Lăsați să se călească.

Când zeama constatați că a scăzut, puneți jumătate din cana cu supă, condimente și frunza de dafin și mai lăsați la fiert. Puneți totul într-o tavă și introduceți la cuptor. La jumătatea timpului de coacere, scoateți din cuptor și puneți pasta de tomate și restul de supă, apoi introduceți din nou în cuptor pentru încă o jumătate de oră. La final, presărați mărarul tocat fin.

Sursă foto: agrointeligenta