Simona Ionescu / Redactor Șef

O enigmă peste secole: cine a fost Nastratin Hogea. A existat sau nu marele înțelept al omenirii

O enigmă peste secole: cine a fost Nastratin Hogea. A existat sau nu marele înțelept al omenirii
Învățător și cleric musulman știutor de carte, Nastratin Hogea a rămas faimos prin nenumăratele povestiri satirice.

A existat Nastratin Hogea vreodată cu adevărat sau reprezintă doar născocirile unora? Până în acest moment, nimeni nu a putut să dea răspuns acestei întrebări.

Cine a fost Nastratin Hogea cu adevărat. A existat sau nu marele înțelept al omenirii

Prin ce se deosebește Nastratin Hogea de toți ceilalți învățați? Cu siguranță prin povestirile sale extraordinare, în care încurajează cinstea și adevărul în defavoarea minciunii și a nedreptății. Tot Nastratin este cel despre care se spune că a avut întotdeauna pregătit răspunsul potrivit, cu istețime și înțelepciune.

Iar povestirile sale s-au transmis de la un popor la altul, devenind parte a folclorului locului respectiv. Din Orientul Mijlociu până în Asia Centrală, din Europa în Siberia și Africa de Nord.

Personaj imaginar inventat în secolul al XIII-lea de locuitorii din Anatolia

Despre bărbatul dotat cu o inteligență desăvârșită care găsea o cale de scăpare folosind anedcote cu tâlc se spune că s-a născut în jurul anului 1208 în orașul Hortu din Sivrihisar, actuala Turcie. Potrivit legendelor, acesta s-ar fi mutat ulterior în Aksehir, iar mai târziu a ajuns în Konya.

În acest loc se spune că a și murit în anul 1284. Există însă și voci care afirmă că Nastratin Hogea nu a existat niciodată cu adevărat, ci a fost doar un personaj imaginar inventat în secolul al XIII-lea de locuitorii din Anatolia.

Cum arăta Nastratin Hogea

Bărbatul este cunoscut ca fiind cel care călărește întotdeauna un măgar cu spatele. Se presupune că Nastratin ar fi fost la un moment dat întrebat de ce călărește astfel măgarul, iar răspunsul acestuia a fost genial. „Nu eu stau invers pe măgar, măgarul stă cu capul în direcţia greşită”. Cât privește povestirile sale, se crede că în prezent există câteva sute de variante.

Sursă foto: univers de copil

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre