O rețetă inedită de ouă umplute și o poveste veche de milenii

O rețetă inedită de ouă umplute și o poveste veche de milenii
Originea felului de mâncare poate fi văzută în rețetele de ouă fierte, condimentate, încă din Roma antică, unde erau servite în mod tradițional ca prim fel de mâncare.

Ouăle fierte erau asezonate cu sosuri picante și servite ca aperitiv la adunări și petreceri. Servirea ouălor umplute în timp ce primeau oaspeți era atât de obișnuită pentru romanii bogați, încât aveau chiar și un proverb pentru acest lucru, „Ab ova usque ad mala”, ceea ce înseamnă „De la ouă la mere”, adică de la începutul mesei până la finalul ei.

Cea mai veche rețetă scrisă

Cea mai veche rețetă cunoscută pentru a prepara ouă umplute și cea mai asemănătoare cu cea din zilele noastre o avem din regiunea Andaluzia (Spania). Aceasta datează din secolul al XIII-lea.

Potrivit unei traduceri în limba engleză a unei rețete găsite într-o carte de bucate andaluză fără nume din secolul al XIII-lea, gălbenușurile de ou fierte erau amestecate cu coriandru, piper și suc de ceapă, apoi erau bătute cu murri (un sos făcut din orz sau pește fermentat), ulei și sare. Amestecul era apoi îndesat în albușurile scobite, iar cele două jumătăți ale oului erau legate cu un băț mic și acoperite cu piper.

Americanii se dau în vânt după ouă umplute

Prima rețetă americană cunoscută de ouă umplute a fost publicată în Montgomery Advertiser, o publicație locală de știri din Montgomery, Alabama, în 1877. Peste aproape după decenii a apărut și prima rețetă (scrisă) care sugerează utilizarea maionezei ca ingredient în ouăle umplute. Aceasta a fost menționată în celebra The Boston Cooking School Cook Book, scrisă  de Fannie Farmer în 1896.

Rețetă de ouă umplute cu avocado

Ingrediente: 10 ouă fierte tari, 1 avocado bine copt, 3 linguri smântână fermentată, grasă, 2 fire ceapă verde, 1 linguriţă coriandru tocat, zeama de la 1/2 lime, sare, piper alb măcinat

Mod de preparare: Tai ouăle în jumătăţi. Scoţi gălbenuşurile şi le pasezi. Descojeşti avocado, îl pasezi cu o furculiţă şi îl adaugi peste gălbenuşuri. Torni imediat zeama de lime, ca să nu se oxideze avocado. Adaugi smântâna, ceapa verde tocată mărunt, coriandru şi condimentezi cu sare şi piper alb. Omogenizezi compoziţia şi umpli ouăle. Decorezi ouăle umplute cu codiţe de ceapă verde tocate.

Sursa foto: Pixabay