Ideea e că ingredientele sale de bază – năut, susan, lămâie și usturoi – au fost combinate și consumate în Egipt și în Levant timp de secole. Populațiile din aceste regiuni consumau foarte mult boabele de năut.
Primele rețete scrise cunoscute pentru un fel de mâncare asemănătoare cu hummus și tahini sunt consemnate în cărți de bucate scrise la Cairo în secolul al XIII-lea. O rețetă pentru un piure rece de năut cu oțet și lămâi murate cu ierburi, condimente și ulei, dar fără tahini sau usturoi, apare în Kanz al-Fawa’id fi Tanwi’ al-Mawa’id. Alt piure de năut și tahini numit hummus kasa apare în Kitab Wasf al-Atima al-Mutada: este pe bază de piure de năut și tahini și este acidulat cu oțet (dar nu cu lămâie) și conține multe condimente, ierburi și nuci, dar nu și usturoi.
Hummusul este un aperitiv popular, care se mănâncă cu lipie subțire, și alte așa-numitele mici aperitive numite în zona ebraică și mezze. Acest preparat se numără printre mâncărurile naționale în Liban, teritoriile palestiniene, Israel și Siria, dar este răspândit și în întregul Orient Mijlociu. În Turcia, este răspândit în special în regiunea Hatay. Mai trebuie să știți că năutul, ingredientul principal al hummusului convențional, are cantități apreciabile de fibre dietetice, proteine, vitamina B6, mangan și alți nutrienți.
Rețetă de hummus clasic
Ingrediente: 250 g, sucul de la jumătate de lămâie, 80 g tahini, 1 cățel de usturoi, 2 linguri ulei de măsline, sare și piper.
Mod de preparare: năutul se lasă la înmuiat, peste noapte, în apă rece. A doua zis să fierbe împreună cu o linguriță de bicarbonat de sodiu, acoperit cu apă complet. După ce s-a fiert se clătește bine și se lasă la răcit. Dacă folosiți năut gata preparat, din conservă, tot ce aveți de făcut este să îl clătiți bine.
Pregătiți un blender sau un robot de bucătărie și adăugați năutul, zeama de lămâie, pasta de susan, usturoiul, uleiul de măsline și mixați până totul devine o pastă omogena. În final condimentat cu sare și piper. După ce s-a preparat scoateți humusul din bol adăugați puțin ulei de măsline deasupra și pătrunjel sau busuioc tocate mărunt, ori boia dulce, înainte de servire.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook