Păstrăv cu sos de hribi și mămăligă. Rețetă din Bucovina

Păstrăv cu sos de hribi și mămăligă. Rețetă din Bucovina
Gospodinele din Bucovina se pregătesc să gătească mulțimea de ciuperci apărute după ultimele ploi. Piețele sunt pline de hribi, iar cea mai veche rețetă este cea de păstrăv cu sos de hribi. Mămăliguța este obligatorie.

Sunt pline pădurile de ciuperci, iar cei care le cunosc au ieșit deja să le culeagă, fie să le gătească acasă, fie să le vândă la piață. O rețetă veche din Bucovina asortează un păstrăv bine făcut cu sos de hribi și mămăliguță. Este o delicatesă.

Păstrăv cu sos de hribi și mămăligă. Rețetă din Bucovina

Păstrăv, hribi și legume. Împreună fac un preparat aromat și gustos. Gospodinele din Bucovia se mândresc cu această rețetă.

Ingrediente

  • 4 fileuri de păstrăv
  • 300 ml smântână dulce( 12%)
  • 250 gr hribi prefierți
  • 250 gr unt
  • 200 gr făină de porumb
  • 100 gr făină de grâu
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras, roșu
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • sare și piper.

Mod de preparare

  • Fileurile de păstrăv se condimentează cu sare și piper și se prăjesc în unt, până sunt bine rumenite pe ambele părți.
  • Tot în unt se călesc ceapa și ardeiul tocate mărunt, apoi se adaugă hribii, se amestecă de câteva ori și se adaugă smântâna.
  • Se lasă sosul să fiarbă până se reduce puțin, apoi se adaugă usturoiul răzuit, sare, piper, după gust și mărarul tocat.
  • Se mai lasă 5 minute să se întrepătrundă aromele, apoi se stinge focul.
  • Se prepară o mămăliguță cu care se servește păstrăvul, alături de sosul de hribi.

Ciupercile. Beneficii pentru organism

Ciupercile sunt alimente care conțin vitamina D, alături de zeci de alte substanțe active. Datorită compoziției, sunt recomandate în special vegetarienilor, ca bun substitut pentru carne.

Există un număr mare de soiuri de ciuperci în întreaga lume, dintre care peste 100.000 sunt considerate comestibile și valoroase din punct de vedere medicinal. Printre cele mai populare în magazinele din țara noastră sunt Pleurotus, Champignon și Hribii.

Majoritatea soiurilor conțin în proporție de 98% aceleași substanțe, diferețele fiind făcute de conținutul de apă, dar și de locul unde cresc și aportul de lumină naturală. Ciupercile conțin fibre, vitaminele B1, B2; B3, B5, B6, B9, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu și zinc. Sunt de asemenea bogate în apă.

Ciupercile au efecte antiinflamatoare, diuretice, antiseptice și antibacteriene, fiind utilizate de către vraci și vindecători de mii de ani.

Sunt bogate în antioxidanți și fibre. Această formulă ajută să slăbești, să elimini excesul de apă, să îți detoxifici organismul. Reglează tranzitul intestinal, te scapă de constipație sau indigestie.


Mâncare de hribi cu usturoi şi pătrunjel, ca în Ardeal

Gulaş de ciuperci, ca în Ardeal. Rețetă de post

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri