Simona Ionescu / Redactor Șef

Petasos este prima pălărie cunoscută în lume

Petasos este prima pălărie cunoscută în lume
La început au fost folosite doar pentru a proteja capul de intemperii, iar în timp au devenit accesoriu de modă extrem de apreciat. Care a fost prima pălărie cunoscută.

Etalon al poziției sociale a purtătorului, pălăriile, spun cercetătorii, fac parte din primele obiecte de îmbrăcăminte ale omului. Care este istoria neștiută a acestora, dar și prima pălărie cunoscută.

Petasos este prima pălărie cunoscută în lume

Nimeni nu poate spune cu exactitate când a apărut prima pălărie pe pământ, dar una dintre primele imagini ale acesteia datează din anul 3200 î.Hr., într-o pictură dintr-un mormânt din Teba. Potrivit primelor scrieri grecești, petasos, un acoperământ al capului cu boruri largi a fost prima pălărie în adevăratul înţeles al cuvântului.

Pălăriile Panama au fost remarcate de împăratul Napoleon al III-lea

Vechi încă din Antichitate, pălăriile din pai, au fost pentru prima dată văzute în „Almanahul Ducelui de Berry“ din 1410.  Denumirea de Panama provine de la numărul mare de muncitori care construiau canalul cu acelaşi nume şi, care, foloseau acest obiect pentru a se proteja de soare. Istoricii spun că în anul 1855, pălăriile Panama au fost remarcate de împăratul Napoleon al III-lea.

Acest lucru s-a întâmplat grație unui francez din Ecuador care a cumpărat câteva exemplare şi le-a dus la Expoziţia Internaţională de la Paris. Apogeul acestor pălării a fost atins însă în anul 1914 când canalul Panama a fost deschis, iar moda se păstrează până acum. Cât privește originea panglicii negre ataşată acestui obiect vestimentar, datează din 1901, de la moartea Reginei Victoria a Marii Britanii.

Regina Elisabeta a Marii Britanii are peste 5000 de pălării

Sfârşitul de secol XIX aduce în marina regală britanică o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte pălăria. Motivul? Va apărea un tip de pălărie ce va oferi protecţie împotriva soarelui torid. Aceasta va deveni în foarte scurt timp parte a uniformei englezeşti şi va fi purtată de toţi copiii din acea perioadă. Dar mai ales de domnii din categoriile înalte ale societăţii.

Se crede că personajul care dețin cele mai multe pălării din lume este Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Care ar fi adunat în colecția sa peste 5000 de astfel de obiecte. Ca pălăriile să fie pe placul reginei trebuie să fie confortabile şi să se asorteze ţinutei acesteia.

Sursă foto: ploaiadecuvinte.blogspot.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre