Povestea puiului rotisat și o rețetă delicioasă

Povestea puiului rotisat și o rețetă delicioasă
Puii la rotisor ne plac tuturor. Arheologii și antropologii au descoperit că oamenii au fript carnea înfiptă pe o țepușă de la începuturile istoriei, după descoperirea focului.

Rotisorul este un aparat care frige carnea prin rotire. În zilele noastre, acesta e acționat electric. Cu zeci de ani în urmă, rotisorul se numea proțap, și făcea exact același lucru, doar că nu se învârtea singur, fiind necesară o persoană care să îl manevreze.  Rotisorul are la bază o țepușă metalică, două sau patru furci de fixare și, eventual, un sistem de fixare tip coș, cu un motoraș care pune în mișcare și învârte țepușa.

Oamenii pristorici au descoperit cum se frige, optim, carnea, deasupra focului

Oamenii de acum peste un milion de ani întrețineau vatre în Africa, cu foc provenit din natură. În Europa, oamenii stăpâneau focul acum 400.000 de ani. Experimentând, cel mai probabil, oamenii străvechi și-au dat seama cum se realizează optim frigerea cărnii, și au ajuns să o facă suspendat, deasupra focului.

După descoperirea electricității și inventarea motorului, s-a ajuns și la ideea rotisorului mecanic, iar așa, puiul la rotisor a început să fie disponibil în magazine şi supermarketuri începând cu 1930. Și nu şi-a pierdut deloc din popularitate odată cu trecerea timpului.

Rețetă de pui la rotisor

Ingrediente:  1 pui de 1,2 – 1,3 kg, sare, piper, 1 legatura pătrunjel, cimbru, 6 linguri ulei, 1 linguriță boia de ardei, 1 lingură pastă de roşii, 5 linguri bere, verdeaţă uscată.

Preparare: Se spală puiul şi se lasă la scurs. Se presară interiorul cu sare, piper, pătrunjel şi cimbru. La exterior se dă cu sare şi piper.

Se amestecă 4 linguri de ulei cu berea, boiaua de ardei, pasta de roşii, sare, piper şi verdeaţă după preferinţe. Se unge puiul cu această marinadă şi se lasă la rece o jumătate de oră.  În final se pune puiul în rotisor, se fixează bine şi se mai unge cu puţin ulei, ca să se formeze o crustă. Se lasă la fript 55 – 60 minute şi se serveşte cald.

Sursa foto: Pixabay