Simona Ionescu / Redactor Șef

Puțișoare de post. Rețeta veche de 100 de ani cu care ne răsfățau bunicile și străbunicile

Puțișoare de post. Rețeta veche de 100 de ani cu care ne răsfățau bunicile și străbunicile
Probabil nu există persoană care în copilărie să nu fi așteptat cu sufletul la gură când bunica punea la făcut... puțișoare.

Denumirea hazlie, dar și pompoasă a acestui dulce cu totul extraordinar este de nudli, dar în Ardeal sunt cunoscute ca… puțișoare. Iată cât de repede se fac după o rețetă extrem de veche.

Puțișoare de post. Rețeta veche de 100 de ani

Vreți să faceți ceva bun de tot din cele mai simple ingrediente? Ce spuneți de… puțișoare de post? Este cel mai bun desert, mai ales dacă îl veți consuma cu puțină dulceață sau miere pe deasupra. Pentru prepararea acestui desert, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500-520 g cartofi fierți în coajă, 100-150 g făină, 1 praf de sare.

De asemenea, pentru topping vă sunt necesare: 1 lingură cu ulei, 100 g pesmet, 50 g nucă măcinată, 1 linguriță cu zahăr pudră vanilat. Atunci când serviți puțișoarele, mai aveți nevoie de zahăr pudră și puțină scorțișoară.

Mod  de preparare

Spălați foarte bine cartofii, apoi îi puneți la fiert în coajă. După ce s-au fiert, se curăță imediat și se zdrobesc, la fel cum procedați pentru cartofii piure. Adăugați apoi făină și un praf de sare și amestecați. În cazul în care cartofii au reținut mai multă apă să folosiți o cantitate mai mică de făină.

Se frământă aluatul până când acesta nu se mai lipește de mâini. E momentul să pregătiți toppingul. Puneți la călit într-o tigaie puțin unt, pesmetul și nuca, amestecată cu zahăr. Amestecul va sta pe foc până când se închide la culoare. Rupeți aluatul în bucăți de 1.5-2 cm diametru și rulați între palme.

E bine ca puțișoarele să aibă aproximativ 3 cm lungime. Se fierb în apă sărată până ce observați că se vor ridica la suprafață precum găluștile. Se vor scoate din apă folosind lingura pentru luat spuma. Cât sunt fierbinți, se tăvălesc prin pesmetul pregătit în tigaie. Puțișoarele se așează pe un platou. Peste ele se mai presară zahăr pudră sau scorțișoară sau nucă sau mac. Sunt un deliciu pentru zilele reci.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre