Rețetă de ceapă confiată în aluat foietaj cu sos de parmezan, preparată de Chef Nicolai Tand 

Rețetă de ceapă confiată în aluat foietaj cu sos de parmezan, preparată de Chef Nicolai Tand 
Chef Nicolai Tand i-a surprins plăcut pe matinalii de la Super Neatza cu o interesantă și delicioasă rețetă de ceapă confiată în aluat foietaj cu sos de parmezan, preparat ce poate fi servit ca aperitiv.

O porție de ceapă confiată în aluat foietaj cu sos de parmezan, preparată după rețeta lui Chef Nicolai Tand la Neatza  – iată ceva de nerefuzat.  Preparată în vase cocotte, micuțe, cât pentru o porție fiecare, va arăta perfect ceapa confiată în aluat foietaj și sos de parmezan.

Nu-i nimic dacă vă lipsesc din bucătărie acele vase, o puteți prepara în vasele de ceramică ramekin, vase micuțe de yena, sau în forme de savarine, forme de tartă, etc. Împortant este să fie frumos porționată fiecare ceapă în pătura ei de aluat foietaj. Sosul de parmezan se prepară ca un sos bechamel clasic, cu unt, lapte și făină, nucșoară și mult parmezan, la final.

Rețetă de ceapă confiată în aluat foietaj cu sos de parmezan – Ingrediente

Pentru ceapa confiată în aluat foietaj: ceapă mare, galbenă, aluat foietaj, unt, ulei de măsline, sare și piper

Pentru sosul de parmezan: 100 gr unt, 100 gr făină, 500-600 ml lapte, 100 gr parmezan răzuit , sare și piper, nucșoară

Pentru decor: felii subțiri de parmezan

Mod de preparare

Se curăță ceapa se spală și se taie pe jumătate, pe rotund, pentru a se putea așeza frumos în vasele de fontă, sau ce vase folosim. Ceapa astfel decupată se condimentează cu sare și piper.

Se pune puțin unt cu ulei de măsline într-o tigaie, sau direct în vasele de fontă și se așază ceapa cu tăietura în jos. Se lasă să se confieze la foc mic până când se pătrunde și se rumenește ușor la bază. Se lasă ceapa confiată să se tempereze ușor, timp în care se va decongela și aluatul foietaj.

Aluatul de decupează în forme circulare, sau pătrate. Fiecare foaie de aluat trebuie să aibă dimensiunea așa încât să poată îmbrăca fiecare bucată de ceapă pe exterior. Când ceapa este temperată, se îmbracă în aluatul foietaj și se așază în vas, cu partea decupată în sus. Se dau vasele cu ceapa confiată în foietaj la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute, sau până când aluatul este bine rumenit.

Preparare sos de parmezan

Pentru a prepara sosul de parmezan se procedează exact ca la sosul bechamel. Cu mențiunea că îl pregătim mai fluid, pentru a putea adăuga cât mai mult parmezan răzuit. Acesta îl va îngroșa și va deveni mai cremos.

Așadar, punem untul la topit într-un vas și adăugăm făina. Amestecăm intens până când făina se hidratează și absoarbe tot untul topit. Adăugăm, treptat, laptele fierbinte și amestecăm continuu până când sosul capătă consistență. Condimentăm cu sare, piper și nucșoară, după gust. La final, adăugăm mult parmezan răzuit care se va topi în sos și îl va face mai consistent.

Sursa: Chefi la cuțite

Tartă aperitiv cu fasole și linte

Recomandarile noastre