Rețetă de plăcintă sârbească cu unt – o minunăție!

Rețetă de plăcintă sârbească cu unt – o minunăție!
Aceasta este un fel de pogăcea foarte populară în zona slavă a Balcanilor. Arată senzațional, iar gustul e perfect.

Plăcinta sârbească cu unt este un fel de aluat foietaj simplu pe care îl poate prepara foarte ușor și un începător într-ale bucătăriei.

Ingrediente pentru plăcintă sârbească cu unt

800 g de făină

40 g drojdie proaspătă

2 lingurițe de zahar

2 lingurițe de sare

200 ml lapte

200 ml apă călduță

1 ou

100 ml ulei

100 g de unt ( sau margarină)

1 ou

Semințe de susan, albe sau negre, ori amestecate, pentru decor

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fejzulovic Fatima (@bakine_djakonije)

Mod de preparare

Pentru început, se sfărâmă drojdia în lapte, se adaugă zahărul și puțină făină, se amestecă și se lasă să crească. În vasul în care se va frământa aluatul se cerne făina, se adaugă sarea, oul, ulei, drojdie crescută inițial și, cu adaos de apă, se frământă aluatul până se obține un bol omogen. Apoi se lasă la dospit, să-și dubleze volumul. După aceea, împărțiți aluatul în 12 părți egale și o parte mai mică. Formați bile și lăsați aluatul să se odihnească timp de 10 minute.

Întindeți primele 6 bile în cercuri, ungeți-le cu margarină moale sau unt încălzit și aranjați-le una peste alta. Peste ultimul strat nu puneți nimic. Lăsați bucățile deoparte. Apoi,  repetați procesul cu celelalte 6 bile. Tăiați primele cercuri stratificate în optimi triunghiulare, precum vedeți în clipul video atașat, și aranjați-le într-o tavă cu diametrul de 26 cm tapetată cu hârtie de copt. Așezați optimile unul peste altul la jumătatea tăvii.

Repetați procedura cu celelalte cercuri, umplând cealaltă jumătate de tavă. Formați din ultima bucățică de aluat lăsată deoparte o bilă și puneți-o în mijlocul tăvii pentru a da construcției un aspect de floare. Mai lăsați tava astfel pregătită într-un loc călduț, pentru ca  plăcinta sârbească cu unt să mai crească, aproximativ o jumătate de oră. Înainte de coacere, ungeți-o cu un ou bătut, stropiți cu semințe de susan și puneți-o în cuptorul preîncălzit timp de 35 – 40 de minute la temperatura de 200° C.

Sursa: Instagram

Recomandarile noastre